Ghid pentru alegerea mașinii de erbicidat

189
Publicitate
La momentul actual, mașina de erbicidat se află printre cele mai eficiente soluții în cazul în care ai culturi de plante ce se întind pe suprafețe impresionabile de teren. Plantațiile ce se realizează pentru a fi comercializate au nevoie de metode chimice pentru a combate buruienile. Însă, nu oricum, ci în funcție de instrucțiuni și de parametrii indicați. Pentru ca întreaga cultură să fie din ce în ce mai bogată, este important să se controleze de aproape numărul buruienilor existente pe solul deja plantat. O mașină de erbicidat nu va fi suficientă. Pentru a avea cu adevărat grijă de culturile tale, vei avea nevoie de instalații de erbicidat. Acestea sunt special concepute pentru eliminarea buruienilor, pentru combaterea bolilor din vița de vie sau a livezilor/ grădinilor. Există mai multe tipuri de mașini de erbicidat, ce vor fi completate de instalațiile de erbicidare, pentru ca plantația să fie mai sănătoasă de la an la an, fără buruieni sau alte boli nedorite ale plantelor.

Ce este mașina de erbicidat?

În ziua de astăzi, există o multitudine de soluții prin care fermierii reușesc să țină sub control volumul buruienilor pe suprafața plantată, an de an. Printre aceste soluții se numără mașinile de erbicidat. Este o abordare avantajoasă pentru majoritatea agricultorilor care se luptă cu așa zisele „invazii”. Erbicidele de natură chimică au fost produse prima dată în anul 1940. De atunci, până în zilele noastre, această soluție a ajutat mii de fermieri. Desigur, ca și în oricare domeniu, inovația și evoluția și-a pus amprenta și în cazul metodelor de erbicidare. Astfel, soluțiile au ajuns să fie mai bine direcționate, reducând simțitor impactul asupra mediului. Cu ajutorul noilor tehnologii, se permite cultivarea fără prelucrare sau cu o prelucrare redusă. Cu ajutorul instrumentelor digitale și a prelucrării datelor, efectele asupra mediului înconjurător se reduc din ce în ce mai mult. Utilizarea erbicidelor, într-o manieră cât mai corectă și pe cât posibil sănătoasă, le permite fermierilor să fie productivi, fără a pierde timp sau resurse. Erbicidele elimină necesitatea fermierilor de a cultiva pe o suprafață mai mare decât este necesar. Mașinile de erbicidat au devenit acele utilaje absolut necesare în lumea agriculturii. Culturile pot fi tratate chimic. Fermierii au șansa să devină de neegalat pe piața agriculturii din România.

Tipuri de mașini de erbicidat

După cum am menționat și în rândurile anterioare, există câteva tipuri de mașini de erbicidat, mai exact 3 la număr. Toate au același rol: de a scăpa fermierii de buruieni, boli și dăunători. Acestea sunt:
 1. Mașina de erbicidat purtată – este de fapt un dispozitiv ce poate fi atașat de utilajele agricole; dispune de o pompă de erbicidat; manevrele se realizează foarte ușor; oferă mobilitate sporită; este accesibilă ca preț.
 2. Mașina de erbicidat autopropulsată – sunt utilaje ce au propriul motor și propria cabină; sunt perfecte pentru aplicarea soluției de erbicidare pe o suprafață foarte mare, pentru a obține un randament de lucru ridicat; se folosește pentru suprafețe de zeci de hectare; pompa de erbicidare este foarte mare; viteza de lucru este foarte mare; erbicidul se împrăștie peste plantație în condiții optime;
 3. Mașina de erbicidat tractată – se leagă de tractor, deci necesită să fie tractată; funcționează pe post de mașini de stropit; barele și sistemul de suspensie trebuie să fie obligatoriu foarte rezistente la uzură; pompele au o putere mare, fiind foarte ușor de utilizat.
În cazul mașinilor de erbicidat autopropulsate există totuși un dezavantaj: costurile de achiziție. Prețul va fi considerabil mai mare spre deosebire de modelele mașinilor de erbicidat purtate sau tractate. Însă, pentru a avea parte de toate avantajele, iar afacerea ta agricolă să înflorească (și la propriu și la figurat), cea mai bună achiziție este cea a unei mașini de erbicidat autopropulsate. Însă, pentru a alege mașina potrivită, va trebui să iei în calcul și alte aspecte foarte importante:
 • Capacitatea – mărimea rezervorului a unei mașini de erbicidat, dar și mărimea suprafeței unde va fi aplicat erbicidul; valorile capacității încep de la 200 și ajung până la 2000 de litri;
 • Debitul – cantitatea de erbicid ce poate să fie împrăștiată într-un minut; diferența este dată de către numărul de doze;
 • Ecartamentul – este o valoare tehnică, ce reprezintă lungimea totală peste care va fi pulverizat erbicidul;
 • Viteza;
 • Duzele;
 • Puterea minimă.

Ce cuprinde o instalație de erbicidat?

Pentru o eficiență și productivitate cât mai mare, nu vor fi suficiente doar mașinile de erbicidat. Vei avea nevoie de o instalație de erbicidat. Instalația va fi utilizată în special pentru protecția chimică a plantelor împotriva dăunătorilor și pentru combaterea buruienilor pe întreaga suprafață cultivată. O astfel de instalație este alcătuită din:
 • Rezervorul mașinii;
 • Pompa cu membrană-piston;
 • Computer;
 • Duze;
 • Sistemul telescopic;
 • Mecanismul de funcționare a lăncii;
 • Premixerul;
 • Rezervorul de spălare;
 • Iluminatul.
Pentru ca erbicidarea să fie cât mai eficientă, fii atent la mărimea picăturilor. Unele substanțe se pot combina, altele nu, iar altele vor necesita adăugarea de adjuvanți pentru a obține cele mai bune rezultate.

De ce să alegi utilajele IPSO?

Alege utilajele de la IPSO Agricultură deoarece au o experiență de peste 25 de ani, fiind numărul 1 pe piața utilajelor agricole din România. Dacă îți dorești performanță și consecvență, atunci alege cu încredere utilajele agricole de la IPSO. Acest lucru reconfirmă poziția gigantului pe piața din țară. Iată de ce vei avea parte dacă alegi să colaborezi cu IPSO: soluții de finanțare personalizate și adaptate. Aceștia s-au gândit din timp la nevoile financiare a fiecărui fermier, iar cum utilajele agricole nu sunt tocmai ieftine, IPSO oferă gratuit acest serviciu. La ei vei găsi o gamă completă de produse premium de care te poți folosi cu încredere pentru succesul afacerii tale. Reputația pe care au reușit să și-o formeze este datorită portofoliului vast de utilaje agricole. Compania este singurul importator autorizat al mașinilor și utilajelor de la John Deere, printre cele mai căutate de către fermieri. Vei găsi la ei o gamă completă de:
 • Tractoare;
 • Combine de recoltat;
 • Prese de balotat;
 • Mașini de erbicidat;
 • Utilaje de cultivare;
 • Sisteme de management John Deere.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.