Lucruri pe care trebuie sa le stii despre kitul de ambreiaj

3

Daca detineti o masina cu transmisie manuala, stiti deja ca ambreiajul este cel care asigura legatura intre motor si cutia de viteze. Indiferent de masina, kitul de ambreiaj este insa o consumabila, chiar daca vorbim aici despre un kit de ambreiaj Opel Insignia 2-0 care are o durata de viata lunga. Dupa o anumita perioada de timp sau dupa un numar de kilometri parcursi, masina va avea nevoie de un kit de ambreiaj nou.

Care este durata de viata a kitului de ambreiaj?

Nu exista o cifra exacta dupa care va puteti ghida, dar modalitatea de condus a masinii va cantari enorm in reducerea sau in prelungirea duratei de viata a kitului de ambreiaj. Cu cat aveti un stil de condus mai calm, bruscati mai putin masina si schimbati vitezele corect, cu atat veti intarzia mai mult si aceasta reparatie costisitoare a masinii. Kitul de ambreiaj se poate defecta dupa ce ati parcurs 150.000 de kilometri, dar poate ceda chiar si dupa 10.000 de kilometri in cazul in care obisnuiti sa aveti un stil de condus mai agresiv.

Primul semn asupra faptului ca ambreiajul va ceda este dat de masina. Exista asadar posibilitatea de a se modifica pozitia de cuplare a pedalei pe ambreiaj. Atunci cand kitul este nou, pedala va cupla jos, cat mai aproape de podeaua masinii. Cu cat se uzeaza mai mult acest kit, cu atat pedala va tine mai sus, fiind mai aproape de cursa finala.

Care sunt partile care ar putea crea probleme?

Discul de ambreiaj este cel care provoaca de obicei cedarea intregului kit, dar pe langa acesta, rulmentul poate crea si el numeroase probleme. Daca rulmentul are probleme, huruitul masinii va deveni din ce in ce mai deranjant. Placa de presiune din kitul de ambreiaj poate fi si ea destul de problematica, aceasta uzandu-se in exces in situatia in care masina este condusa agresiv si este bruscata. Aceasta componenta a masinii este imporanta pentru ca ea ajuta la cuplarea si blocarea cutiei de motor. In situatia in care incep sa apara probleme si anume atunci cand placa se rupe sau se macina, procesul mecanic duce la defectarea intregului kit.

Pretul unui kit de ambreiaj nou este destul de ridicat, acesta pornind de la 300 de lei (vezi ofertele pe www.revizieshop.ro) si ajungand chiar si la suma de 1000 de euro, fara manopera. In multe situatii se intampla ca defectarea acestui kit sa duca si la distrugerea volantului motorului. Schimbarea kitului dureaza in jur de 3 ore pentru ca in aceasta perioada de timp, mecanicii scot cutia de viteze pentru a face loc discului sa iasa, astfel incat sa poata fi introdus cel nou.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.