Meningiomul, simptome și importanța consultului de specialitate

47
Publicitate

Meningiomul se dezvoltă de obicei din meninge, membrana care înconjoară creierul și măduva spinării, iar cele mai multe astfel de formațiuni sunt benigne și cresc lent, provocând simptome semnificative în funcție de dimensiunea și localizarea lor. De obicei, recunoașterea timpurie a simptomelor și consultarea unui specialist sunt pași de o importanță deosebită pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Publicitate

Ce simptome cauzează meningiomul?

Simptomele meningiomului variază în funcție de localizarea și dimensiunea tumorii și tot pe baza acestor detalii se va stabili și cum se trateaza un meningiom. Formațiunile se dezvoltă, de obicei, treptat și pot fi subtile la început, ceea ce poate întârzia diagnosticarea, iar printre simptomele comune se numără durerile de cap care se pot intensifica în timp, în special dimineața, care pot indica prezența unui meningiom. Vederea dublă, încețoșată sau pierderea parțială a vederii pot apărea dacă tumora cerebrală comprimă nervii optici. De asemenea, alte simptome asociate cu meningiomul sunt scăderea auzului și apariția unui țiuit în urechi.

Convulsiile apărute la o persoană fără antecedente epileptice, slăbiciunea în mâini sau picioare, amorțeala și furnicăturile sunt simptome care indică afectarea anumitor zone ale creierului. La fel se întâmplă și cu problemele cu memoria și concentrarea sau pierderea mirosului. Trebuie menționat faptul că toate aceste simptome pot fi atribuite și altor afecțiuni, motiv pentru care consultul medical de specialitate este un pas important pentru un diagnostic corect.

Importanța consultului de specialitate

Discuția cu un specialist în neurochirurgie și neurologie este foarte importantă atunci când apar simptomele sugestive pentru meningiom, iar diagnosticul precoce va permite stabilirea unui plan de tratament adecvat și va îmbunătăți semnificativ prognosticul pacientului. La control se va face o anamneză amănunțită, pentru a discuta simptomele prezente, istoricul medical și toate eventualele expuneri la factori de risc. 

De asemenea, examinarea neurologică în care se evaluează funcțiile motorii, senzitive, reflexele și alte aspecte neurologice pentru a identifica eventualele deficite. Tot acum sunt realizate investigațiile precum tomografia sau imagistica prin rezonanță magnetică pentru a vizualiza tumora cerebrala și a determina dimensiunea, localizarea și caracteristicile tumorii.

Opțiuni de tratament pentru meningiom

Pentru meningioamele mici și asimptomatice, se poate opta pentru monitorizarea periodică prin imagistică, fără intervenție imediată. Îndepărtarea tumorii este indicată în cazul meningioamelor simptomatice sau cu potențial de creștere, iar chirurgia poate fi urmată de radioterapie, în funcție de gradul de rezecție și de caracteristicile tumorii. Radioterapia este utilizată ca tratament adjuvant sau în cazul tumorilor inoperabile și ajută la controlul creșterii tumorale. Neglijarea simptomelor sau amânarea consultului medical va duce la complicații și va afecta negativ calitatea vieții, pentru că orice simptom persistent sau neobișnuit să fie evaluat de un specialist.

Meningiomul este o tumoră cerebrală și poate cauza numeroase simptome în funcție de dimensiune sau localizare, iar recunoaşterea timpurie a acestor simptome și consultarea unui specialist sunt pași esențiali pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Totodată, monitorizarea atentă și intervenția promptă vor îmbunătăți semnificativ prognosticul și calitatea vieții pacientului. Este important să alegi un medic cât mai bun în acest sens cu o vastă experiență în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.