Rolul bucșelor și al cuplajelor în cadrul mașinăriilor

326
Publicitate

Redare audio

Publicitate

Ce trebuie să știi despre bucșe și cuplaje

Orice mașinărie, fie că vorbim de un vehicule, aeronave sau utilaje industriale, este compusă dintr-un ansamblu de piese, care împreună dau viață întregii aparaturi. Proiectarea acestor mașinării pe care le utilizăm zi de zi a fost gândită cu atenție, iar fiecare element din componența lor are rolul său prin care contribuie la buna funcționare. 

Până și cele mai mici și mai „ascunse” componente sunt de nelipsit pentru funcționarea optimă a unei mașinării. În acest articol ne vom opri asupra bucșelor și cuplajelor. Descoperă ce anume reprezintă și care este rolul lor. 

Cuplajele – element cheie în funcționarea mașinăriilor 

Elementele din cadrul unei mașini sau a unui utilaj care asigură legătura dintre 2 arbori se numesc cuplaje. Aceste piese fac posibilă transmiterea mișcării și puterii dintre cei 2 arbori. În cadrul unei mașinării, au 4 roluri principale: 

  • Transmit puterea – rolul lor principal. 
  • Ameliorează dezalinierea. Atunci când axele celor 2 arbori sunt nealiniate, o forță suplimentară se va aplica părților din jur, ceea ce va provoca vibrații și zgomot. În cazul în care există erori de prelucrare și asamblare, nealinierea dintre arbori poate fi absorbită de către cuplaje. 
  • Reduc vibrațiile. Atunci când mașinăria este în funcțiune, vibrațiile și șocurile pot fi transferate în părțile din jur. Cuplajele absorb această vibrație, întrucât mașina, spre exemplu, să nu se abată de la poziția prescrisă, iar performanța să nu fie afectată. 
  • Împiedică transferul căldurii de la motor. Un motor generează multă căldură când este folosit. Cuplajele previn transferul de căldură a motorului, pentru ca celelalte componente să nu fie deformate sau deplasate din poziția lor corectă. 

Bucșele – articulațiile unei mașinării 

Bucșele sunt niște componente de suspensie de mici dimensiuni, construite din cauciuc sau poliuretan. Aceste bucse au un rol extrem de important în procesul de reducere a frecării dintre piesele metalice. Pe lângă acest rol principal, bucșele ajută și la: 

  • Eliminarea nevoii de lubrifiere. Elementele rotative au nevoie de ulei lubrifiant pentru a se reduce frecarea. O soluție alternativă este utilizarea unei bucșe. 
  • Amortizează vibrațiile. Bucșele au posibilitatea de a ameliora vibrațiile în timpul funcționării pentru a nu afecta alte componente ale mașinii. 

Uzura bucșelor și a cuplajelor poate afecta în mod negativ funcționalitatea întregului mecanism. Din acest motiv, este important să verifici periodic starea acestora, pentru a evita apariția eventualelor probleme la mașina sau utilajul tău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.