Escarele de decubit, cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune, se dezvolta adesea lent, dar se pot dezvolta si in doar cateva ore daca au parte de conditiile potrivite.
Acestea sunt susceptibile sa se dezvolte mai repede atunci cand exista o presiune mai mare pe o zona mai mica si mai lent cand exista o presiune mai mica pe o zona mai larga.
Care sunt semnele timpurii ale dezvoltarii unei escare de decubit?
Semnele precoce ale dezvoltarii unei escare de decubit includ:
-
Schimbarea culorii pielii. Persoanele cu pielea palida au mai multe sanse sa vada pete rosii pe piele, iar persoanele cu piele mai intunecata sa vada pete violete sau albastre;
-
Inrosirea pielii care NU devine alba in momentul apasarii. Acesta se numeste “eritem fara albire”;
-
Orice modificari neobisnuite ale texturii pielii pot fi legate de o presiune intensa. Printre cele mai frecvente modificari sunt senzatia de spongios sau de “mlastina”;
-
O zona de piele care se simte mai rece sau mai calda la atingere decat altele;
-
O zona de piele dureroasa sau cu mancarimi.
Escarele de decubit se incadreaza intr-una din mai multe etape, in functie de adancimea, severitatea lor, dar si de alte caracteristici. Gradul de deteriorare a pielii si a tesuturilor variaza de la piele rosie, nerupta, pana la o leziune profunda care implica deteriorarea muschilor si a oaselor. Pielea care prezinta acest semn de dezvoltare a escarelor de decubit, de inrosire, se incadreaza in categoria 1.
Care sunt semnele ulterioare ale dezvoltarii unei escare de decubit?
Pe masura ce ulcerele de presiune se agraveaza, acestea pot rupe pielea. Semnele agravarii unei escare de decubit includ:
-
o rana deschisa;
-
o rana adanca ce ajunge in straturile profunde ale pielii;
-
o rana foarte adanca ce poate ajunge la muschi si os.
Cand ar trebui sa cer ajutor medical pentru o escara de decubit?
Daca te afli intr-un spital sau intr-o institutie de ingrijire, cum ar fi un azil de batrani, ar trebui sa anunti echipa de asistenta medicala cat mai curand posibil daca dezvolti simptomele mentionate mai sus, deoarece escarele vor continua, cel mai probabil, sa se agraveze daca nu faci nimic in acest sens.
Daca te recuperezi dupa o boala sau o interventie chirurgicala acasa sau daca ai o persoana imobilizata la pat sau intr-un scaun cu rotile, contacteaza medicul specialist in cazul in care observi ca tu sau persoana pe care o ingrijesti ati putea avea un ulcer de presiune. Trebuie stiut ca persoanele imobilizate pot preveni usor aceste probleme ale pielii folosind o saltea antiescara, o saltea creata special pentru evitarea presiunii in zonele cu risc de escare.
Solicita imediat ajutorul medicului daca exista:
-
piele rosie, umflata;
-
piele rece si batai rapide ale inimii;
-
durere severa sau agravata;
-
o temperatura ridicata (de 38 de grade Celsius sau mai mult).
Aceste simptome ar putea fi un semn al unei infectii grave care trebuie tratata cat mai curand posibil.