Tipuri de ulei moto de iarna si de vara

406
Publicitate

 

Publicitate

Iarna este anotimpul care pune la grea incercare masina. Una este sa pornesti motorul cand afara sunt 20 de grade si alta este sa o faci cand afara sunt -10. Toata lumea stie ca metalul se contracta, lichidele isi schimba vascozitatea si ca motorul unui vehicul are mai multe uzuri cand afara este frig. Asadar, am putea sa prevenim aceasta uzura folosind un ulei de motor special pentru iarna.

Uleiul moto de iarna

Producatorii unui vehicul pe doua roti, indiferent de marca si model, recomanda ce ulei sa fie folosit. Si toti producatorii au un fel de grafic in care arata ce ulei trebuie pus, in functie de temperaturile la care este utilizata acea motocicleta. Pentru ca riderii care piloteaza in tarile nordice, unde mai mereu sunt temperaturi negative, sunt nevoiti sa utilizeze alt ulei decat cei care conduc, de exemplu, in tarile tropicale.

Uleiul generalist utilizat de majoritatea soferilor este unul de tipul 5W-30, 10W-30 sau 10W-40. Adica un ulei moto marca Motul care acopera o scara larga de temperaturi, de la -25 de grade la +40 de grade. Este acel ulei care ofera o protectie decenta in orice anotimp, nici prea subtire pentru vara, dar nici prea gros pentru iarna.

Inlocuirea sezoniera a uleiului

Se pune intrebarea daca este nevoie sa facem sau nu schimbul sezonier de ulei, mai ales ca uleiul de vara si cel de iarna difera, in privinta proprietatilor tehnice, mai ales cand ne referim la vascozitatea acestuia.

In mod ideal, un motor va avea nevoie de doua uleiuri diferite. Unul foarte lichid care sa ofera o pelicula de protectie buna la pornirea in temperaturi foarte mici si altul care sa ofera o protectie buna cand motorul atinge temperaturi inalte. Insa, aparent, producatorii se lauda ca au ajuns la o tehnologie inalta, care face ca uleiul generalist pe care il folosim si noi sa aiba doua caracteristici intr-un produs: lichid iarna si vascos vara.

Concluzia ar fi ca nu este nevoie sa inlocuim uleiul Motul in functie de anotimp. Dar, mai important decat sa avem uleiuri diferite iarna si vara este ca uleiul din motorul nostru sa fie cel recomandat de producator si intr-o stare buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.