Nimic nu se compara cu rosiile sadite de mana ta, crescute si savurate. Un gust pe care am inceput sa il pierdem incet, prin industrializare; a existat un interes crescut pentru productii de cantitati mari, minimalizand importanta pentru gust. Asadar, cel putin cand vine vorba de rosii, se intelege nevoia ca nu forma conteaza si roseata intensa din aspect, ci gustul savuros de alta data.
Un alt aspect important este de dat de conditiile meteo. Acestea vor influenta clar modul in care legumele se dezvolta. Cand timpul nu este favorabil, trebuie sa se intervina, ajutand plantele sa creasca cum trebuie. Iata si cum se defineste activitatea in gradina pe timp de vara.
Ingrijirea legumelor
In perioada de seceta, legumele sunt cu atat mai vulnerabile. Cresterea lor poate fi incetinita, se pot deforma sau pot fi atacate de diverse boli sau daunatori. Irigarea este un aspect crucial, ca prima grija fata de cultura. Acest procedeu trebuie sa se realizeze manual, daca nu exista un sistem de irigatie. Se recomanda udarea plantelor dimineata si seara, nu cand arde soarele pentru ca ar fi inutil, apa evaporandu-se rapid. Dimineata plantele vor primi o cantitate de apa ce le ajuta sa faca fata stresului termic de peste zi, iar seara se vor revigora mai ales cele ofilite, capatand necesarul de apa pentru a se reface. Un aspect practic este colectarea apei de ploaie ce va fi ulterior folosita de asemenea la irigare.
Pe principiul nici prea mult, nici prea putin, se recomanda udarea solului, nu a plantei in sine si nu exagerarea, caci solul nu trebuie sa balteasca de apa.
Ingrasamantul oferit solului este de asemenea important. Acesta asigura o doza in plus de nutrienti pentru plante. Se recomanda folosirea acestora cand solul este ud, pentru a fi absorbit la radacina. Altfel ar fi inutil.
Mulcirea este un alt aspect ce va conta de asemenea. Aceasta practica se refera la un strat de mulci asezat peste sol, cu rolul de a mentine nivelul optim de umiditate. Scopul este de a mentine solul cat mai umed, astfel ca dincolo de caldura de zi cu zi plantele sa se dezvolte armonios si sa aiba parte de un sol umed.
Plivirea, un alt procedeu important de asemenea. Buruienile trebuie eliminate pentru ca vor umbri plantele si practic vor incetini cresterea acestora, crescand fara rost. Buruienile absorb si apa si nutrientii de care de altfel ar avea nevoie plantele, acestea din urma ajungand sa se hraneasca mai greu. Altfel spus, buruiana este inamic si trebuie eliminata. Pentru ca randurile de legume au nevoie de munca migaloasa, avand in vedere si distanta intre rasaduri si modul in care buruiana se poate inlatura. Asadar nu prasitul, ci plivitul va fi de interes aici.
In schimb, unele legume sunt mai rezistente pe timp de canicula si impun nu la fel de multa grija. Aici se numara cartofii, porumbul, vinetele, andivele, varza, ceapa, mazare, morcovi si sfecla. In aceste cazuri ingrijirea implica si produse de tip fitosanitare, iar in acest sens magazinul online specializat erbicid.ro dispune de solutii pentru toate tipurile de probleme ce pot sa apara la astfel de culturi.
Ingrjirea legumelor in perioada de ploaie
Nici excesul de apa, ploaia nu inseamna un avantaj pentru plante. Perioadele indelungate de ploaie pot provoca aparitia unor boli. Spre exemplu rosiile se pot pata de mana, uneori intreaga cultura putand fi afectata. In acest sens, este necesara ingriirea corespunzatoare, chiar si pentru a preveni aparitia unor astfel de situatii. Specialistii spun ca va conta si rasadul folosit de la bun inceput, acesta sa fie obtinut din seminte sanatoase.
Ingrijirea legumelor nu este o misiune atat de usoara. In fapt implica constanta grija pentru ca rezultatul sa fie unul optim. Sunt atat de multi factori externi ce pot afecta o planta incat trebuie sa existe si masuri de preventie uneori. Insa acolo unde sunt folosite si produse eficiente, de calitate si conform cu situatia data – in functie de bolile specifice cu tipul de planta nu produse alese la intamplare – sunt mai multe sanse ca rezultatele sa fie cele scontate.
De asemenea, se recomanda stapanirea tehnicilor pentru a ajuta planta sa se dezvolte: carnitul, ciupitul, aracitul, copilitul etc.