3 semne precoce ale artritei

159
Publicitate

Artrita este o afecțiune ce afectează în general vârstnicii, însă aceasta se poate declanșa și mai devreme în viață, în urma anumitor accidente sau a eforturilor fizice intense. În acest articol, îți vom oferi câteva detalii despre artrită, cât și simptomele timpurii care apar, astfel încât să știi când este momentul să iei măsuri.

Publicitate

Ce este artrita?

În mod general, artrita este cunoscută drept o boală în sine, care cauzează inflamarea articulațiilor din corp. Cu toate acestea, au fost descoperite peste 200 de tipuri de artrită, care la rândul lor au drept consecință declanșarea altor afecțiuni și chiar dizabilități. Disconfortul cauzat de simptomele artritei poate fi ținut sub control prin tratamente medicamentoase prescrise de un specialist, fizioterapie sau, în cazurile mai grave, artrita poate implica și necesitatea efectuării unei intervenții chirurgicale.

În funcție de tipul de artrită de care suferă pacientul, cauzele și tratamentul pot varia. Vestea bună este că afecțiunea poate fi prevenită prin obținerea unui diagnostic timpuriu. Mai jos, îți vom expune trei dintre semnele precoce ale artritei, astfel încât să știi când este momentul să programezi o consultație la medic.

Care sunt simptomele precoce ale artritei?

Iată câteva dintre aspectele cărora trebuie să le acorzi atenție în viața de zi cu zi, pentru a putea preveni declanșarea artritei:

1.   Stare de oboseală

În special în cazul artritei reumatoide, starea de oboseală se manifestă alături de o dispoziție generală proastă sau chiar depresie. Observă dacă, atunci când te trezești dimineața, îți simți articulațiile rigide sau dacă libertatea de mișcare îți este îngrădită inclusiv de dureri non-articulare (ex.: dureri în piept). Un alt aspect pe care să-l monitorizezi este senzația de încălzire la nivelul articulațiilor. Toate acestea vor avea inclusiv un impact psihic, așa că nu neglija simptomele resimțite.

2.   Dureri articulare

Acestea este cel mai des întâlnit simptom în cazul artritei și se poate manifesta fără frecvență, uneori manifestându-se doar o scurtă vreme, după care simptomele reapar. Dacă aceste dureri persistă și sunt însoțite de alte simptome precum perturbări în timpul somnului, secreții oculare, senzația de gură uscată sau pierderea poftei de mâncare, este posibil să suferi de artrită reumatoidă.

Inflamația articulațiilor vine deseori însoțită și de febră, caz în care este recomandat să mergi la medic în cel mai scurt timp posibil.

3.   Amorțeli și furnicături

Un alt simptom precoce al artritei îl reprezintă amorțelile și furnicăturile resimțite în general la nivelul mâinilor și picioarelor. Acest sindrom este cunoscut sub numele de “tunelul carpian”, caz în care articulațiile pot produce inclusiv un zgomot specific în timpul mișcării. Cartilajul deteriorat se freacă de articulații, ceea ce conduce și la o stare de amorțeală generală.

Chiar dacă libertatea de mișcare este afectată de durerile resimțite, este recomandat să nu renunți la efectuarea exercițiilor fizice. Acestea pot fi de folos în menținerea sub control a afecțiunii. Cu toate acestea, dacă simți frecvent astfel de furnicături sau senzația de arsură la nivelul membrelor, tratamentul recomandat de specialist poate să te ajute atunci când diagnosticul este pus de timpuriu.

Nu ignora simptomele pe care ți le-am prezentat și pune-ți sănătatea pe primul loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.