3 Sfaturi care iti pot fi de un real folos in lupta cu depresia

379
Publicitate

Secolul in care traim este unul care ne gasim din ce in ce mai greu linistea si relaxarea avand in vedere ca stresul si oboseala cronica reusesc in mod inexplicabil sa isi faca cu mare usurinta loc in viata multora dintre noi. Intr-un cuvant, stilul de viata modern este unul destul de haotic, in care daca nu ne vom organiza timpul foarte bine, riscam sa ajungem foarte usor in mrejele depresiei. Depresia este o afectiune foarte comuna, mult mai comuna decat ne-am putea imagina, avand in vedere ca intr-un fel sau altul, intr-o mai mica sau mai mare masura, fiecare dintre noi am avut de-a lungul timpului cel putin un episod depresiv. Pentru ca suntem prin natura noastra diferiti, este normal ca si depresia sa se manifeste diferit, ceea ce o face uneori mai greu de depistat. Mai mult decat atat, de foarte putine ori suntem dispusi sa vorbim deschis despre aceasta si despre faptul ca ne confruntam cu ea.

Cu totii avem o idee despre ce inseamna depresia, pentru ca este practic imposibil sa nu fi auzit cel putin macar odata pe cineva care se confrunta cu aceasta afectiune, destul de grava de altfel. Depresia se manifesta intr-o varietate de forme si poate diferi de la o persoana la alta, motiv pentru care, atunci cand simptomele (somn dereglat, dispozitie trista, senzatia de inutilitate, sentimente de vinovatie, desfasurarea cu mare dificultate a unor activitati pe care anterior le faceai usor si cu placere, etc) nu dispar pe o perioada mai indelungata de timp (cel putin 2 saptamani), este recomandat sa apelezi de urgenta la un specialist. Iata insa 3 sfaturi esentiale care iti pot fi de un real ajutor in lupta cu depresia.

Publicitate

1. Apeleaza la un specialist cat mai devreme posibil.

Pentru ca depresia este uneori mai dificil de depistat si nici nu este recomandat ca noi sa facem acest lucru, cea mai buna solutie pe care o avem la indemana este aceea de a apela la un specialist. A apela la psihoterapie reprezinta o dovada certa de responsabilitate pe care o avem fata de noi in primul rand, astfel ca este important sa punem deoparte toate preconceptiile si stereotipurile care din pacate inca exista cu privire la acest lucru. Un medic specialist este cel care poate diagnostica cel mai bine depresia si care iti poate oferi cel mai bun tratament pentru aceasta.

2. Nu te izola si implica-te in cat mai multe activitati.

Chiar daca acest lucru pare total opus cu ceea ce gandim si ne dorim in momentul in care ne confruntam cu depresia, este foarte important sa nu cadem prada acestor lucruri. Chiar daca ultimul lucru la care te gandesti in aceste momente este sa iesi la plimbare in parc sau sa desfasori activitati care sa te scoata din starea creata de depresie. Ideea este aceea de a incerca sa te autostimulezi sa faci lucruri care desi poate ca ti se par inutile pentru moment, te pot ajuta enorm in lupta cu aceasta afectiune.

3. Invata sa fii propriul tau prieten.

In lupta cu depresia avem la dispozitie un intreg arsenal de lucruri care ne pot ajuta sa depasim perioadele critice, insa una dintre cele mai puternice „arme” este propria minte. Este important ca in astfel de momente sa invatam sa ne fim proprii prieteni si sa incercam sa fim cat mai blanzi cu noi, oferindu-ne compasiune, exact asa cum am oferi-o unui prieten foarte bun care ar trece printr-o astfel de perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.