Acționările pneumatice. Ce sunt și de ce le folosim?

168
Publicitate

Ce sunt și la ce folosim acționările pneumatice?

Aparaturile pneumatice și-au găsit rolul în foarte multe domenii ale industriei tehnice. Flexibilitatea oferită de acestea este unul dintre principalele avantaje ale acestei tehnologii. 

Publicitate

Un sistem de actionari pneumatice folosește aer comprimat pentru a da viață unei aparaturi. Acesta captează aerul, îl transportă printr-un circuit și își îndeplinește sarcinile cu energia generată. Află mai jos care sunt principalele avantaje pentru care aceste acționări pneumatice sunt atât de populare. 

Avantajele acționărilor pneumatice

Majoritatea avantajelor ale acestei tehnologii sunt datorate tipului de energie generată. Folosirea aerului în detrimentul energiei hidraulice sau electrice oferă o siguranță semnificativ mai ridicată. 

Deși energia generată de aparaturile cu acționări pneumatice este mai costisitoare decât cea hidraulică sau electrică, avantajul acesteia este că nu implică pierderi de energie cauzate de eventualele temperaturi mai ridicate. Totodată, acestea sunt mai durabile și mai ușor de întreținut, întrucât nu necesită schimburi de ulei. 

După cum a fost menționat în rândurile anterioare, această tehnologie este extrem de sigură, întrucât nu există riscul unor posibile scurgeri de lichide. Aceasta poate fi folosită inclusiv în arii ale industriei care implică temperaturi extreme fără ca performanțele și siguranța muncitorilor să fie compromise.   

Aceste avantaje sunt valabile atât pentru instalațiile pneumatice mai mici, cât și pentru cele mai complexe, care sunt alcătuite din mai multe lanturi de comandă.

Ce industrii folosesc acționări pneumatice și de ce?

În unele arii ale industriei, sistemele hidraulice sau electrice oferă o eficiență mai sporită decât cele pneumatice. De regulă, acest aspect se aplică în cazurile în care este necesară o viteză mai mare de operare. Cu toate acestea, o bună parte a industriei folosește echipamente cu tehnologie pneumatică. Iată câteva exemple: 

Industria alimentară. Cei care dețin lanțuri mari de producție alimentară optează pentru acționările pneumatice datorită riscului scăzut de scurgeri și contaminare a alimentelor. 

Industria farmaceutică. În această arie, tehnologia pneumatică este necesară pentru a garanta siguranța muncitorilor. Fiind implicate diverse substanțe cu un grad ridicat de toxicitate, este necesar ca riscul de apariție a hazardelor cauzate de utilaje să fie diminuat cât mai mult posibil.  

Industria manufacturieră. Când vorbim de lanțuri și de cantități mari de producție, cei din această industrie se orientează către aparaturi cu durabilitate mare și care nu necesită foarte multă mentenanță, precum cele pneumatice.

În concluzie, siguranța și ușurința de operare fac sistemele pneumatice să fie alegerea ideală în multe arii ale industriei.  

  

    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.