Ce face un avocat penal?

321
Publicitate

Avocatul penal este absolventul de Drept care s-a specializat in Drept Penal pentru a se ocupa de faptele penale avute in vedere de Codul penal. Cu toate acestea, atunci cand nu a inceput inca acest tip de formare in invatamantul superior, este obisnuit sa avem indoieli cu privire la ceea ce face cu adevarat un avocat penal, la ceea ce este responsabil si la procedurile legale pe care le acopera.

In mod normal, cei care sunt instruiti ca avocati penali trebuie sa se ocupe de chestiuni legate de omucideri, chestiuni legate de agresiuni, jafuri, escrocherii, infractiuni impotriva sanatatii publice, informatica etc. Dar functiile avocatului penal depasesc apararea persoanelor care ar fi comis o infractiune si trebuie sa se confrunte cu justitia pentru a-si dovedi nevinovatia.

Publicitate

Descoperiti tot ce trebuie sa stiti despre acest lucru  in acest post.

Ce inseamna sa fii avocat penal?

Avocatul penal face parte din ramura penala a dreptului, care este ramura juridica care reglementeaza toate infractiunile si pedepsele acestora, precum si procedura legala prin care se stabileste repararea prejudiciilor cauzate.

Pentru a sti ce functii este responsabil avocatul penal si ce domenii acopera sau pe care nu le acopera, este mai intai important sa se faca distinctia intre infractiuni.

O infractiune este actul constient sau omisiunea care implica o incalcare a dreptului penal si, prin urmare, este supusa sanctiunii penale. Prin urmare, este esential sa se studieze Codul penal pentru a intelege setul de norme juridice punitive si pentru a sti cand o persoana comite o infractiune.

Principalele functii ale avocatului penal

O persoana care este cercetata sau acuzata de o infractiune intr-o procedura penala are dreptul de a beneficia de serviciile unui avocat penal pentru a asigura un proces echitabil. Mai ales din cauza gravitatii faptelor si a posibilelor consecinte ale acestora. Si, dupa cum asigura prezumtia de nevinovatie, in conformitate cu articolul 8 din Conventia Americana a Drepturilor Omului, „o persoana nu poate fi condamnata pana cand nu exista dovezi ale raspunderii sale penale”. Vezi aici Si-law.ro.

Avocatul penal isi indeplineste functiile si raspunde in fata instantelor penale si a tribunalelor pentru a participa la un proces judiciar impotriva unei persoane, companii sau agentii dupa comiterea unei infractiuni.

Mentionam cele mai remarcabile functii ale sale:

  • Acesta se prezinta la sectia de politie pentru a-l insoti pe detinut in prima sa declaratie sau pentru a-si putea exercita dreptul de a pastra tacerea.
  • Asistenta in oferirea de consiliere persoanei care face obiectul anchetei in declaratia in fata judecatorului.
  • Consultanta pentru initierea procesului penal: Ce pozitie sa adoptam pentru acest caz? Este necesar sa se depuna o plangere si sa se inceapa procesul penal sau ce procedura va fi cea mai potrivita?
  • Acesta defineste strategia de aparare pentru a dezvolta cea mai buna argumentare in toate fazele procesului penal.
  • Acesta defineste strategia de exercitare a acuzatiei private in procesul penal.
  • Ofera consultanta privata companiilor si expertilor de diferite naturi (investitori, economisti etc.) pentru a evita riscurile de infractiuni.

Informatii despre drepturile omului

Pe langa apartenenta fiecarui individ, exista unele drepturi care apartin si unor grupuri de oameni. Acest lucru se datoreaza adesea recunoasterii faptului ca aceste grupuri au fost dezavantajate si marginalizate de-a lungul istoriei si, in consecinta, au nevoie de o mai mare protectie a drepturilor lor. Aceste drepturi se numesc drepturi colective. De exemplu, popoarele aborigene si din stramtoarea Torres poseda drepturi colective asupra pamanturilor lor ancestrale, care sunt cunoscute sub numele de drepturi de proprietate native.

Drepturile care se pot aplica numai persoanelor fizice, de exemplu dreptul la un proces echitabil, se numesc drepturi individuale.

De-a lungul istoriei, conceptele de comportament etic, justitie si demnitate umana au fost importante in dezvoltarea societatilor umane. Aceste idei pot fi urmarite pana la civilizatiile antice din Babilon, China si India. Ei au contribuit la legile societatii grecesti si romane si sunt esentiale pentru invataturile budiste, crestine, confucianiste, hinduse, islamice si evreiesti.

Conceptele de etica, justitie si demnitate au fost, de asemenea, importante in societatile care nu au lasat inregistrari scrise, dar constau din istorii orale, cum ar fi cele ale populatiei aborigene si ale insulelor stramtorii Torres din Australia si ale altor societati indigene din alte parti.

Ideile despre dreptate au fost proeminente in gandirea filozofilor din Evul Mediu, Renastere si Iluminism. O componenta importanta in aceasta gandire a fost ca a existat o „lege naturala” care statea deasupra legii conducatorilor. Aceasta insemna ca indivizii aveau anumite drepturi pur si simplu pentru ca erau fiinte umane.

In 1215, baronii englezi l-au fortat pe regele Angliei sa semneze Magna Carta (care inseamna in latina „Marea Carta”). Magna Carta a fost primul document care a impus limite puterii absolute a regelui si l-a facut responsabil fata de supusii sai. De asemenea, a stabilit unele drepturi de baza pentru protectia cetatenilor, cum ar fi dreptul la un proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.