Ce impozite trebuie sa plateasca o firma SRL in Romania si cum se calculeaza

222
Publicitate

Ce impozite trebuie sa plateasca o firma SRL in Romania si cum se calculeaza

În România, un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este obligat să plătească mai multe tipuri de impozite și taxe în funcție de activitatea desfășurată și veniturile obținute. Cele mai comune impozite și taxe plătite de un SRL în România includ:

Publicitate
 1. Impozit pe profit (Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau Impozitul pe profit pentru alte tipuri de SRL-uri):

  • Pentru anumite SRL-uri care îndeplinesc condițiile, se aplică un impozit pe veniturile microîntreprinderilor în locul impozitului pe profit. Aceasta este o formă de impozit redusă.
  • Pentru celelalte SRL-uri, impozitul pe profit se calculează la o rată de 16% (în 2021, pot exista modificări ulterioare).
 2. TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată):

  • Majoritatea SRL-urilor sunt înregistrate în sistemul de TVA și colectează TVA de la clienții lor pentru bunurile și serviciile vândute, ulterior declarând și plătind TVA către stat. Rata standard a TVA-ului este de 19% (în 2023, pot exista modificări ulterioare in functie de legislatia in givoare). Deexemplu pentru anumite categori de activitati TVA’ul poate fi diferit.
 3. Contribuții sociale:

  • Angajatorii (inclusiv SRL-urile care au angajați) sunt responsabili pentru reținerea și plata contribuțiilor sociale (pensii, sănătate, șomaj) la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale.
 4. Impozit pe dividende:

  • Dacă SRL-ul distribuie dividende către acționari, acestea pot fi impozitate la nivelul acționarului la o rată de 5% (în 2021, pot exista modificări ulterioare).
 5. Impozit pe veniturile din închiriere:

  • SRL-ul trebuie să plătească un impozit pe veniturile obținute din închirierea proprietăților imobiliare pe care le deține.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele impozite și taxe pe care un SRL le plătește în România. Este important să menționez că reglementările fiscale pot varia și pot suferi modificări în timp. De aceea, este recomandat să consultați un contabil sau un expert fiscal pentru a obține informații actualizate și personalizate în funcție de situația specifică a afacerii dumneavoastră.

Cum se calculeaza profitul pentru o firma din Romania?

Calculul profitului pentru o firmă din România se realizează prin deducerea cheltuielilor admise din venitul total al companiei. Iată pașii generali pentru a calcula profitul:

 1. Determinați veniturile totale: Adunați toate veniturile obținute de firmă din vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii. Aceasta include veniturile din vânzări, venituri din închirieri, comisioane, dividende, etc.
 2. Identificați cheltuielile admise: Listați și suma cheltuielilor care pot fi deduse conform legislației fiscale. Cheltuielile admise includ costurile cu materiile prime, chiriile, salariile, utilitățile, asigurările, impozitele locale și alte costuri necesare desfășurării activității.
 3. Scădeți cheltuielile admise din venitul total: Calculați suma totală a cheltuielilor admise și scădeați-o din venitul total al companiei. Rezultatul va fi profitul înainte de impozitare.
 4. Impozite și alte contribuții: Din profitul înainte de impozitare, firma va plăti impozite și alte contribuții, cum ar fi impozitul pe profit, contribuțiile sociale și altele.
 5. Profitul net: După plata tuturor impozitelor și contribuțiilor, rezultatul final este profitul net al firmei.

Este important de menționat că regulile fiscale și modalitatea de calcul a profitului pot varia în funcție de forma juridică a firmei, regimul fiscal ales, sectorul de activitate și alte aspecte specifice afacerii.

Pentru a obține calcule precise și adaptate situației particulare a firmei dumneavoastră, este recomandat să consultați un contabil sau un expert fiscal. Acesta vă poate oferi informații actualizate și vă poate ajuta să beneficiați de avantajele fiscale legale disponibile.

Ce inseamna TVA si cum se poate aplica firmelor din Romania

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este un impozit indirect aplicat la nivelul consumului, perceput asupra valorii adăugate în diferite etape ale lanțului de producție sau distribuție a bunurilor și serviciilor. În România, TVA este reglementată de Codul Fiscal și este administrată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Iată câteva aspecte esențiale despre TVA:

 1. Principiul TVA: TVA-ul este o taxă pe consum, aplicată în general la fiecare etapă a lanțului de producție sau distribuție. Fiecare firmă care participă în acest lanț colectează TVA de la clienții săi și declară și plătește TVA către stat. Astfel, TVA-ul este transferat în final către consumatorul final.
 2. Ratele TVA: În România, există două rate principale de TVA:
  • Rata standard: În prezent, rata standard de TVA în România este de 19% (In luna August 2023 ). Aceasta se aplică majorității bunurilor și serviciilor.
  • Rata redusă: Pentru anumite categorii de bunuri și servicii, se aplică o rată redusă de 5% (de exemplu, pentru alimente, produse farmaceutice, cărți, hoteluri etc.).
 3. Obligații ale firmelor:
  • Înregistrarea în sistemul de TVA: Firmele cu un anumit nivel de venituri sunt obligate să se înregistreze în sistemul de TVA și să colecteze TVA de la clienții lor.
  • Declarații fiscale: Firmele înregistrate în sistemul de TVA trebuie să depună declarații fiscale periodice (lunar, trimestrial sau anual, în funcție de volumul de vânzări) pentru a raporta valorile colectate și deduse.
 4. Deductibilitatea TVA: Firmele care colectează TVA de la clienți pot deduce TVA-ul plătit pe bunuri și servicii achiziționate în desfășurarea activității lor. În acest fel, TVA-ul colectat este ajustat cu TVA-ul dedus, iar firma plătește doar diferența către stat.
 5. Limită de scutire pentru microîntreprinderi: Microîntreprinderile care optează pentru impozitul pe venituri microîntreprinderilor pot fi scutite de la înregistrarea în sistemul de TVA, dar nu pot deduce TVA-ul pe achiziții.

TVA-ul este un impozit complex, iar respectarea regulilor fiscale este esențială pentru evitarea problemelor fiscale și a penalităților. De aceea, multe companii solicită asistența unui contabil sau expert fiscal pentru a gestiona corect aspectele legate de TVA și pentru a se asigura că îndeplinesc toate cerințele legale.

Care sunt avantajele înregistrării unei firme ca fiind platitoare de TVA?

Înregistrarea unei firme ca plătitoare de TVA în România aduce mai multe avantaje, mai ales în cazul afacerilor care au un nivel semnificativ de tranzacții comerciale. Iată câteva dintre principalele beneficii ale înregistrării unei firme ca plătitoare de TVA:

 1. Deductibilitatea TVA: Odată înregistrată ca plătitoare de TVA, firma poate deduce TVA-ul plătit pe achizițiile și cheltuielile legate de activitatea sa. Aceasta înseamnă că TVA-ul pe bunurile și serviciile achiziționate devine o cheltuială deductibilă, reducând costurile totale ale afacerii.
 2. Imaginea de afacere mai serioasă: Fiind plătitoare de TVA, firma transmite clienților și partenerilor săi că are un volum semnificativ de afaceri și că este înregistrată și recunoscută oficial de autoritățile fiscale. Acest lucru poate consolida încrederea clienților și poate contribui la construirea unei imagini de afacere mai serioasă și stabilă.
 3. Acces la contracte cu instituțiile publice: Pentru a participa la anumite licitații și contracte cu instituțiile publice, este adesea necesar să fiți înregistrat ca plătitor de TVA. De obicei, instituțiile publice cer ca furnizorii să fie înregistrați în sistemul de TVA pentru a participa la procesul de achiziții publice.
 4. Creșterea competitivității: Unele companii și clienți preferă să colaboreze cu firme plătitoare de TVA, deoarece acestea pot emite facturi cu TVA. Astfel, dacă competitorii sunt înregistrați ca plătitori de TVA, și voi veți fi mai competitivi pe piață.
 5. Rambursarea TVA: În cazul în care TVA-ul colectat de firma dvs. este mai mare decât TVA-ul dedus, există posibilitatea de a solicita rambursarea diferenței de TVA de la stat. Aceasta poate fi o sursă de lichidități pentru firma dvs.
 6. Revenirea TVA: Dacă aveți clienți înregistrati ca plătitori de TVA și facturați cu TVA, puteți colecta TVA-ul de la aceștia și ulterior să-l plătiți la stat, devenind un intermediar fiscal.

Înregistrarea ca plătitor de TVA vine și cu obligații fiscale suplimentare, precum depunerea de declarații periodice și respectarea unor reguli specifice de facturare. De aceea, este important să evaluați cu atenție costurile și beneficiile înregistrării ca plătitor de TVA și să obțineți consultanță din partea unui contabil sau expert fiscal pentru a face alegerea potrivită pentru afacerea dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.