Ce sunt serviciile de audit financiar si cand ai nevoie de ele?

96

Ce sunt serviciile de audit financiar si cand ai nevoie de ele? 3

Serviciile de audit financiar reprezinta activitatea prin care auditorii financiari analizeaza situatia financiara a unei companii si ofera diverse concluzii in urma acestei analize.

Auditul financiar are scopul de a armoniza activitatea companiei cu cerintele si standardele internationale, pentru a se asigura respectarea unor criterii de calitate.

Cine poate face audit financiar?

Termenul de audit poate acoperi foarte multe domenii: audit operational, audit de gestiune, audit fiscal, audit de mediu, audit de calitate, audit energetic, etc. Fiecare reprezinta analiza domeniului pe care il vizeaza. Auditul financiar poate fi facut doar de catre un auditor financiar, independent de situatiile financiare ale entitatii audiate.

Pentru ca auditul sa fie unul corect realizat, auditorul trebuie sa respecte o serie de criterii de baza:

  • Asa cum am amintit, trebuie sa fie independent de entitatea supusa auditului;
  • Trebuie sa respecte o serie de norme si standarde de calitate adoptate atat la nivel national, cat si la nivel international;
  • Trebuie sa furnizeze un raport de audit cu informatii cat mai corecte si sincere;

De cate feluri poate fi auditul financiar?

In functie de obiectivele urmarite de auditor, auditul poate fi de doua feluri: audit intern si audit extern.

Auditul intern. Este cel care examineaza respectarea regulilor de functionare din interiorul societatii. Cei care solicita un audit intern sunt, de regula, cei din conducere. Acestia isi doresc sa se asigure ca toate sarcinile si procedurile de lucru sunt  respectate. Printr-un audit intern se pot descoperi slabiciunile sistemului de conducere si riscurile la care este supusa compania. De asemenea, se pot descoperi cazurile de gestiune defectuoasa, risipa sau frauda.

Auditul extern. Poate fi statutar sau contractual si verifica situatiile financiare si respectarea regulilor prevazute de lege. Auditul statuar este realizat de catre un auditor stabilit de Adunarea Generala a Actionarilor, in timp ce Auditul Contractual este realizat de catre un auditor contractat din exterior. In general, auditorul contractual este angajat in momentul in care entitatea nu are un auditor statuar, in momentul in care se cauta o anumita competenta sau specializare si in momentul in care apar diverse solicitari din partea tertilor, cum ar fi o banca prin care se solicita un imprumut.

Este auditul financiar obligatoriu pentru toate companiile?

Nu ! Societatile obligate sa  efectueze un audit financiar sunt cele care indeplinesc cel putin 2 dintre urmatoarele criterii, in 2 ani consecutivi:

  • Au active totale de peste 3.650.000 de euro;
  • Au o cifra de afaceri de peste 7.300.000 euro;
  • Au 50 de angajati sau mai multi;

Daca esti in situatia in care ai nevoie de un audit financiar, poti obtine cele mai bune servicii de audit pe www.globalaudit.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.