Ce tipuri de compresoare de aer există și la ce sunt folosite

324
Publicitate

Aerul comprimat a devenit o sursă de energie folosită la scară largă în cele mai diverse domenii, iar acest lucru n-ar fi fost posibil fără ajutorul compresoarelor.

Publicitate

Acestea sunt dispozitive care transformă  prin comprimare aerul din atmosferă, în sursă de energie naturală. Aerul aspirat este presat cu ajutorul unui mecanism, apoi este evacuat cu presiune, pentru a acționa scule pneumatice sau pentru a umfla cauciucuri, saltele și alte obiecte gonflabile.

Datorită ariei foarte largi de aplicabilitate, există mai multe tipuri de compresoare, care se clasifică după diferite criterii.

Tipuri de compresoare în funcție de domeniul de utilizare

Din acest punct de vedere există trei tipuri de compresoare, fiecare destinat unei anumite categorii de utilizatori.

Compresoare casnice

Sunt folosite pentru activități uzuale în gospodărie, având dimensiuni reduse și o putere nu foarte mare, în comparație cu celelalte categorii.

Cu ajutorul unui astfel de compresor poți umfla cauciucurile de la mașină sau bicicletă, salteaua gonflabilă de la piscină, baloanele pentru petrecere și orice alt obiect gonflabil. De asemenea, cu scule adecvate, poate fi folosit pentru vopsit, îndepărtat praful și diferite lucrări de mică anvergură.

Compresoare profesionale

Aceste dispozitive sunt folosite în ateliere de reparații și mici unități de producție, pentru activități specifice fiecărui domeniu. Spre exemplu, un compresor de aer de calitate de la Masif este util într-un atelier de vulcanizare pentru demontarea roților și umflarea anvelopelor, în timp ce într-un atelier de tinichigerie este folosit în special pentru vopsit. De asemenea, compresoarele semiprofesionale sunt folosite intens și în service-rile auto sau atelierele de tâmplărie.

Compresoare industriale

De această dată vorbim de adevărate utilaje, folosite exclusiv pe platformele industriale. Au dimensiuni impresionante și de aceea sunt dificil de mutat, însă unele sunt prevăzute cu roți, iar altele sunt amplasate pe platforme speciale de transport.

Furnizează presiune la niveluri ridicate, pentru a acționa scule pneumatice de mare putere dar sunt folosite uneori și pentru curățarea utilajelor și a halelor.

Tipuri de compresoare în funcție de dispozitivul de comprimare

Și de această dată este vorba de trei categorii de dispozitive, care se diferențiază prin modul în care produc aerul comprimat.

Compresoare cu piston

Compresoarele din această gamă sunt cel mai des utilizate, iar mecanismul de comprimare este unul simplu. Aerul este aspirat într-un cilindru în care este comprimat de un piston, apoi este împins cu presiune prin supapa de evacuare. Astfel de compresoare se folosesc în toate cele trei domenii enumerate anterior.

Compresoare cu șurub

Aparatele cu un astfel de dispozitiv de comprimare sunt folosite preponderent în mediul industrial, însă există și compresoare semiprofesionale din această categorie.

Acestea au capacitatea de a funcționa continuu timp îndelungat, furnizând totodată debite mari de aer. Astfel, e lesne de înțeles de ce un astfel de compresor se pretează doar la activități industriale și profesionale.

Compresoare SCROLL

În cazul lor, comprimarea aerului se face cu o spirală fixă și o alta mobilă, care se rotește în interiorul acesteia. Spiralele sunt plasate într-un spațiu etanș, în care este aspirat aer printr-o supapă. Mișcarea de rotație a spiralei mobile în jurul celei fixe comprimă aerul, iar acesta este evacuat cu presiune printr-o altă supapă.

Tipuri de compresoare în funcție de modul de alimentare

Acesta este cel de-al treilea criteriu de clasificare, ce împarte compresoarele de aer în două categorii.

Compresoare electrice

Sunt compresoare acționate de curentul electric, așadar trebuie să fie conectate la o sursă de alimentare pentru a putea fi folosite. La rândul lor, se împart în două subcategorii, mai exact compresoarele cu fir și cel cu acumulator.

Din această gamă fac parte toate compresoarele casnice și marea majoritatea celor semiprofesionale.

Compresoarele cu combustibil

Li se mai spune și motocompresoare, fiind acționate de un motor diesel, care trebuie alimentat periodic cu motorină. Sunt utilaje profesionale, folosite îndeosebi pentru lucrări în teren, acolo unde nu există posibilitatea conectării la o rețea electrică. Din acest motiv, majoritatea motocompresoarelor sunt dotate cu roți, pentru a putea fi tractate de un vehicul acolo unde este nevoie de ele.

Cunoscând criteriile de clasificare și tipurile de compresoare specifice fiecărei categorii, îți poți alege acum mai ușor modelul potrivit nevoilor tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.