Ce este ADHD?
Este normal ca micutii sa uite ocazional sa-si faca temele, sa viseze cu ochii deschisi in timpul orei, sa actioneze fara sa stea pe ganduri sau sa devina agitati la masa. Dar neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea sunt, de asemenea, semne ale tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), uneori cunoscuta sub numele de tulburare de deficit de atentie sau ADD.
ADHD este o tulburare comuna de neurodezvoltare care apare de obicei in copilaria timpurie, de regula inainte de varsta de sapte ani. ADHD face dificila inhibarea raspunsurilor spontane – raspunsuri care pot implica totul, de la miscare la vorbire si atentie. Cu totii cunoastem copii care nu pot sta nemiscati, care par sa nu asculte niciodata, care nu urmeaza instructiunile, indiferent de cat de clar le sunt prezentate sau care fac comentarii nepotrivite in momente neprielnice. Uneori, acesti copii sunt etichetati ca problematici sau criticati pentru ca sunt lenesi si indisciplinati. Cu toate acestea, ei pot avea ADHD.
Diferenta dintre un comportament normal si ADHD
Poate fi dificil sa faci distinctia intre ADHD si “comportamentul normal al copilului”. Daca observi doar cateva semne sau simptome care apar doar in anumite situatii, probabil ca nu este ADHD. Pe de alta parte, in cazul in care copilul tau prezinta o serie de semne si simptome ADHD care sunt prezente in toate situatiile – acasa, la scoala si la joaca – cel mai bine ar fi sa apelezi la ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica.
Viata cu un copil cu ADHD poate fi frustranta si coplesitoare, dar, in calitate de parinte, poti face multe pentru a ajuta la controlul simptomelor, pentru a depasi provocarile zilnice si pentru a aduce mai mult calm familiei tale.
Cum sunt copiii cu ADHD?
Multi oameni, cand se gandesc la tulburarea de deficit de atentie, isi imagineaza un copil scapat de sub control, care se misca in mod constant, sarind pe pereti si perturband pe toti cei din jur. Dar realitatea este mult mai complexa. Unii copii cu ADHD sunt hiperactivi, in timp ce altii stau linistiti, cu gandul departe. Unii pun prea mult accent pe o sarcina si au dificultati in a se gandi la altceva. Altii sunt doar putin neatenti, dar excesiv de impulsivi.
Semnele si simptomele pe care le are un copil cu tulburare de deficit de atentie depind de caracteristicile care predomina.
Copiii cu ADHD pot fi:
-
neatenti, dar nu hiperactivi sau impulsivi;
-
hiperactivi si impulsivi, dar capabili sa acorde atentie;
-
neatenti, hiperactivi si impulsivi (cea mai comuna forma de ADHD).
Copiii la care singurul simptom de ADHD este neatentia sunt adesea ignorati, deoarece nu sunt perturbatori. Aceasta neatentie, insa, are consecinte: performante slabe la scoala, certuri sau chiar batai cu alti copii pentru ca nu respecta regulile, traversarea neregulamentara a strazii, etc.
Observarea ADHD la diferite varste
Deoarece ne asteptam ca cei foarte mici sa fie usor distrasi si hiperactivi, comportamentele impulsive – urcarea periculoasa, insultele excesive – sunt cele care ies adesea in evidenta la prescolarii cu ADHD. Cu toate acestea, pana la varsta de patru sau cinci ani, cei mai multi copii au invatat sa acorde atentie celorlalti, sa stea linistiti cand li se cere si sa nu spuna tot ce le trece prin cap. Asadar, pana cand copiii ating varsta prescolara, cei cu ADHD se remarca in toate cele trei comportamente: neatentie, hiperactivitate si impulsivitate.
Efectele pozitive ale ADHD la copii
Copiii cu tulburare de deficit de atentie demonstreaza adesea urmatoarele trasaturi pozitive:
-
Creativitate. Copiii care au ADHD pot fi foarte creativi si imaginativi. Cei care viseaza cu ochii deschisi si au zece ganduri diferite simultan pot deveni maestri in rezolvarea problemelor sau artisti inventivi. Copiii cu ADHD pot fi usor distrasi, dar uneori observa ceea ce altii nu vad;
-
Flexibilitate. Deoarece copiii cu ADHD iau in considerare o multime de optiuni in acelasi timp, ei nu devini stabiliti devreme pe o singura alternativa si sunt mai deschisi la idei diferite;
-
Entuziasm si spontaneitate. Copiii cu ADHD sunt rareori plictisitori. Sunt interesati de o multime de lucruri diferite si au personalitati pline de viata.
Informatii oferite cu ajutorul specialistilor de la www.mindmed.ro