Cum actioneaza structura de rezistenta a unei cladiri?

323
Publicitate

rezistenta cladiriOrice constructie trebuie sa dispuna de un proiect rezistenta constructii, deoarece va fi supusa unor factori ce pun presiune asupra ei: cutremure, vanturi, intemperii, miscari ale terenului si greutatea pieselor de mobilier din casa.

Atunci cand se apeleaza la un proiectant structura de rezistenta, acesta poate propune mai multe solutii:

Publicitate
  • proiect structura de rezistenta metalica. Este un proiect in care elementele componente sunt realizate din metal.
  • Proiect structura de rezistenta din beton armat. Elementele structurii de rezistenta sunt realizate din beton, armat cu metal;
  • Proiect structura de rezistenta din lemn sau alte materiale.

Indiferent de tipul proiectului insa, structura dispune de aproximativ aceleasi elemente, iar incarcarile si presiunile puse pe ea actioneaza la fel. Diferentele sunt date de modul in care raspunde fiecare material solicitarilor.

Care sunt principalele elemente ale structurii de rezistenta?

Conform celor de la Arhipropub.ro, structura de rezistenta este compusa din urmatoarele elemente:

1. Sarpanta acoperisului. Este structura care sustine invelitoarea si asigura conlucrarea intre cadrele (ferme si stalpi). Sarpanta este cea care ii ofera acoperisului rigiditate si ii ofera stabilitate. In functie de tipul sarpantei se poate lua si decizia asupra tipului de invelitoare folosit.

2. Stalpii. Sunt extrem de important in intregul sistem, deoarece preiau cele mai multe incarcari. Acestia trebuie sa faca fata incarcarilor de la nivelul sarpantei, care pot fi date atat de greutatea proprie a acoperisului, cat si de zapezi, cat si incarcarilor de pe grinzi sau incarcarilor orizontale (vant, seism, etc).

3. Fundatia. Este cea care preia absolut toate incarcarile (de la acoperis, stalpi, grinzi transversale, grinzi longitudinale si incarcari generate de utilizator). Practic, fundatia este cea care trebuie sa fie cea mai rezistenta, in asa fel incat sa poata primi toate incarcarile si sa le transmita catre teren.

Cum se calculeaza proiectul unei structuri de rezistenta?

Proiectantul structurist trebuie sa aiba in vedere o serie de aspecte in momentul in care redacteaza proiectul. Astfel, trebuie sa tina cont de calitatea terenului si de modul in care acesta se comporta atunci cand preia incarcarile de la cladire, de apele subterane, de zona in care urmeaza sa se construiasca (exista diferente mari intre zonele cu 4 anotimpuri si zonele in care nu exista niciodata inghet si nu ninge) si de incarcarile la care urmeaza sa fie supusa cladirea.

O constructie in zonele cu potential seismic trebuie sa contina mult mai mult fier beton si sa poata face fata fara probleme socurilor neprevazute.

Din fericire, exista anumite reglementari in ceea ce priveste constructiile, motiv pentru care ridicarea unei case trebuie sa se faca doar in anumite conditii. Inginerii structuristi trebuie sa tina cont de toate aceste prevederi, ceea ce inseamna ca atata vreme cat sunt construite corect, toate cladirile ridicate in ultimii ani sunt cat se poate de sigure impotriva diversilor factori care pot genera incarcari foarte mari.

Cei care vor sa isi construiasca o casa trebuie sa aiba, asadar, in vedere un lucru esential: structura de rezistenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.