Cum alegem hota de bucătărie ideală?

269

Unul din lucrurile care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie este hota. Indiferent cât de mult sau de puțin gătim acasă, o hotă de bucătărie ne va scuti mereu de fum, aburi sau mirosuri neplăcute. Dar cumpărarea unei hote nu este întotdeauna o treabă ușoară.

Cum alegem hota cea mai potrivită pentru bucătăria noastră?

 

Câteva lucruri de care trebuie să ținem cont înainte de alegerea unei hote bucătărie:

– numărul de metri cubi ai bucătăriei (înălțime x lățime x lungime)

– tipul de ventilație al bucătăriei (dacă există sau nu posibilitatea de evacuare)

– cât de des folosim bucătăria (dacă obișnuim să mâncăm în oraș și gătitul acasă este rar avem nevoi diferite față de o familie care gătește aproape zilnic)

– tipul de bucătărie (în bucătăriile mici, de apartament, optăm pentru hote încorporabile sau cu un volum mai mic, în timp ce în bucătăriile tip insulă avem nevoie de hote mai mari și mai potente)

Apoi, trebuie să știm că există două feluri de hote bucătărie:

– hote cu evacuare

– hote fără evacuare, numite și hote cu recirculare

După cum le spune și numele, diferența stă în următorul aspect: hotele cu evacuare sunt cele care elimină fumul, aburii și mirosurile neplăcute la exteriorul bucătăriei, iar cele cu recirculare sunt cele care nu elimină din bucătărie toate cele de mai sus; aerul este ventilat și se elimină aburul, grăsimile și mirosul sunt reținute în filtrele cu cărbune.

Randamentul hotei de bucătărie se măsoară în metri cubi absorbiți pe oră. Pentru a calcula puterea pe care trebuie s-o aibă hota bucătărie ideală, se înmulțește volumul bucătăriei cu 10, astfel aflându-se cantitatea aproximativă de aer ce trebuie ventilat. Nivelul de decibeli este și el esențial, pentru că știm că de multe ori preferăm să aerisim deschizând geamul decât să pornim hota, care face un zgomot infernal.

Odată ce ne-am decis asupra acestui aspect, trebuie să trecem la nivelul următor. Putem renunța la un corp de mobilier sau putem modifica un corp deja existent? În funcție de spațiul disponibil vom alege dimensiunile și modelul hotei de bucătărie.

Astfel, ținând cont de cele de mai sus, precum și de posibilitatea de a găuri peretele sau termopanul pentru evacuare, e ușor de luat decizia: hotă cu evacuare sau cu recirculare.

Avantajele hotei de bucătărie cu recirculare sunt montarea relativ simplă, fără necesitatea de a găuri peretele sau termopanul, lipsa kit-urilor de evacuare inestetice, precum și posibilitatea de a monta aragazul sau plita oriunde dorim în bucătărie.

Avantajele hotei de bucătărie cu evacuare sunt capacitatea de evacuare a aburilor și mirosurilor neplăcute, evacuarea umidității și implicit menținerea unui aer proaspăt în bucătărie, evitându-se totodată și apariția mucegaiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.