Alezorul este un instrument esențial pentru domeniul industriei metalurgice și a meșteșugului. Acest tip de instrument folosește la găurirea metalului, însă într-o formă extrem de precisă. Cu ajutorul alezorului vei putea să găurești perfect o varietate mare de tipuri de metale, pornind de la aluminiu și ajungând să găurești și oțel.
Însă, chiar dacă alezorul este unealta care te ajută să găurești metalele precis, trebuie ca alezorul să fie utilizat corespunzător. Așadar, pentru a putea ca tu să folosești un alezor în domeniul tău va trebui mai întâi să înveți cum se utilizează și pe care să-l alegi, deoarece există o varietate mare de alezoare.
Articolul acoperă aspecte precum alegerea unui alezor potrivit pentru tipul de proiect pe care îl vei efectua și folosirea alezorului într-un mod benefic și corect, pentru ca acesta să fie eficient.
De ce este alezorul instrumentul de găurire optim pentru găurirea metalelor
Indiferent dacă ești un pasionat de DIY (Do It Yourself), un meșteșugar sau un expert care lucrează în industria metalurgică, alezorul este elementul important și care îți este de mare ajutor în finisarea și efectuarea procesului de găurit.
De asemenea, alezorul mai poartă și alte denumiri, cum ar fi burghiu sau burghiu cu șanțuri. Este special conceput cu scopul de a efectua găuri optime și eficiente în materialele care sunt metalice.
Alezorul conține margini ascuțite, o geometrie deosebită și mai dispune de plăcuțe de tăiere. Astfel că, prin folosirea alezorului în timp ce acesta se învârte, materialul se îndepărtează fără vreo problemă.
Timpul a trecut și au apărut inovații noi, odată cu aceste inovații au apărut și diverse modele sau tipuri de alezoare noi și eficiente, precum alezor conic sau alezor reglabil. Fiecare dintre acestea au lucruri în comun, însă alegerea alezorului depinde în funcție de proiectul pe care îl ai.
În domeniul industrial, precizia și eficiența sunt extraordinar de importante. Așadar, a fost și este nevoie de un instrument care să se ocupe cu găurirea materialelor metalice optim și precis. Dar, totodată să nu mai necesite operațiuni suplimentare de îndepărtare a unor lucruri sau de finisare.
Alezorul este instrumentul potrivit care să te ajute cu acest lucru. Nu mai trebuie ca tu să stai să finisezi o gaură și să o faci perfectă, ai opțiunea aceasta inclusă în alezor și el va efectua acest proces. Treaba ta va fi simplificată semnificativ cu ajutorul acestuia.
De altfel, există o diversitate gigantă de alezoare. Fiecare alezor este conceput pentru un anume tip de metal. Există alezoare concepute pentru metale mai dure, precum titanul sau oțelul sau alezoare care sunt pentru metale moi, ca de exemplu cuprul și aluminiul. De asemenea, dimensiunea și forma alezoarelor este și ea diferită.
Care sunt criteriile esențiale în momentul alegerii unui alezor
Pentru a alege un alezor corespunzător pentru tipul de proiect pe care îl vei efectua trebuie să iei în calcul o serie de factori importanți. Unele dintre aceste criterii care sunt extrem de esențiale se găsesc în rândurile de mai jos.
Un prim criteriu este materialul cu care vei lucra. Există materiale care sunt mai tari, precum oțelul și care are nevoie de un alezor care să aibă plăcuțe cu cărbuni cimentate pentru a reuși să găurească metalul.
Un alt tip de material este cel moale, precum aluminiul care necesită un alezor care să aibă o geometrie aparte. Astfel că, materialul pe care îl vei folosi la proiectul tău este extrem de important pentru alegerea unui alezor.
După cum am specificat și în rândurile anterioare, fiecare alezor este diferit și pentru un anumit tip de material, însă la fel este și în cazul lungimii sau a diametrului. Cu siguranță ai anumite cerințe în ceea ce privește adâncimea și dimensiunea găurii. Așadar, în momentul în care îți alegi alezorul, asigură-te că îl alegi pe cel care îți îndeplinește cerințele.
Viteza cu care alezorul taie metalul este un alt factor esențial și crucial. Pentru ca instrumentul să fie potrivit pentru tipul de material pe care îl va găuri, ai nevoie ca viteza acestuia să fie optimă. Așadar, asigură-te că citești indicațiile și specificațiile producătorului pentru a te informa de dinainte dacă este sau nu potrivit pentru tipul proiectului tău.
De asemenea, sunt multe tipuri de alezoare, de la cele cu șanțuri, până la cele cu o geometrie aparte. Lista tipurilor de alezoare continuă, nu se oprește doar la acestea. Însă, alezorul potrivit pentru tine trebuie să îndeplinească cerințele pe care tu le ai.
Alezorul trebuie să fie extrem de bine fixat în mașina de prelucrare sau în suportul special pentru găurit. În acest fel, nu vor exista vibrații care nu-și au locul.
Sfaturi și recomandări pentru găurirea optimă a metalelor
Pe lângă alegerea potrivită a alezorului care să îndeplinească cerințele tale, trebuie să te asiguri că îl utilizezi într-un mod corect. Astfel, alezorul va fi eficient și benefic pentru proiectul tău. Așadar, în această parte a articolului îți voi prezenta o serie de sfaturi și recomandări pe care să le urmărești pentru a folosi corect un alezor.
Un prim sfat este să te asiguri că instrumentul de găurit este bine fixat în mașina de prelucrare sau în suportul special pentru găurire. Dacă acesta nu este bine fixat, atunci vor exista vibrații nedorite și alte efecte negative care vor afecta calitatea și precizia găurii.
De asemenea, asigură-te că reglezi viteza cu care folosești alezorul. Dacă viteza este prea mică sau prea mare, nu doar că gaura va avea de suferit, dar și alezorul în sine. Așadar, asigură-te că citești indicațiile producătorului.
Alinierea alezorului cu materialul este importantă dacă vrei să efectuezi o gaură optimă. Dacă nu, vei beneficia de o gaură inexactă sau care este descentrată. Pentru a evita acest aspect, ajută-te de indicatoare și ghidaje pentru a alinia instrumentul de găurire.
Asigură-te că supraveghezi procesul de găurire cu atenție. Dacă observi o aliniere greșită, o supraîncălzire sau orice altă problemă care ar putea apărea, oprește alezorul și începe din nou procesul.
Pentru ca alezorul tău să nu se supraîncălzească, asigură-te că achiziționezi un sistem de lubrifiere sau răcire care să ajute instrumentul să nu se încălzească prea tare și să rămână la o temperatură constantă.
De asemenea, asigură-te că porți echipamentul de protecție pentru a nu te accidenta și de altfel, după fiecare proiect asigură-te că îți îngrijezi aparatul. Schimbă componentele care sunt uzate și înlocuiește-le cu unele noi, curăță-l și păstrează-l într-un loc optim.