Cum schimbă lumea computerele cuantice?

8

Prezentul, așa cum îl știm, este rezultatul tuturor acțiunilor din trecut: descoperiri, invenții tehnologice, software development. Dar dacă întrebi o sută de oameni cum cred că va arăta viitorul, cu siguranță vei primi 100 de răspunsuri diferite. Cu toții ne gândim la ce va fi în continuare, raportându-ne la ceea ce deja am văzut, experimentat sau utilizat. Acum, evoluția societății stă în transformarea digitală – un alt concept pe care, de asemenea, nu îl putem defini sau prezice cu exactitate. De-a lungul timpului, progresul a fost etapizat în funcție de anumite evenimente majore. Uneori însă, omenirea trebuie să se întoarcă în trecut, pentru a consolida anumite etape spre a oferi mai multă putere prezentului și viitorului.

Reinventarea computer-ului – necesitate sau capriciu?

Așadar, companiile de IT outsourcing și multe altele au lucrat din greu la o tehnologie revoluționară, care ar putea schimba viziunea noastră asupra viitorului – computerul cuantic. După cum îi spune și numele, acest nou computer folosește legile fizicii cuantice pentru a rezolva probleme foarte complexe, într-un timp mult mai rapid decât oricare alt computer existent. De exemplu, un computer cuantic a reușit să finalizeze în doar 200 de secunde un calcul care ar fi luat mai mult de 10,000 chiar și celui mai performant computer, după cum relatează Google. Cum este posibil? Surprinzător, Google deja dispune de așa-zisa ”supremație cuantică”, prin utilizarea unui computer cuantic care realizează numeroase task-uri imposibil de realizat de către un computer obișnuit. Dacă nu Google, atunci cine?

Totuși, de ce se complică oamenii cu o tehnologie atât de obscură, de vreme ce computerele obișnuite își fac destul de bine treaba? Probabil că mulți s-au gândit deja la asta. Ei bine, răspunsul este pe cât se poate de simplu. Și nu este vorba doar despre viteza inimaginabilă și puterea de neegalat.

Computerul cuantic – un erou al tehnologiei

Pentru a înțelege toate avantajele utilizării computerelor cuantice, întâi este nevoie să vedem cum funcționează acestea. Foarte bine cunoscutul cod binar este piatra de temelie a computerizării. Computerele obișnuite poate procesa doar câte un bit – ori 0 (off), ori 1 (on). Până aici, nimic neobișnuit. Dar de aici, lucrurile iau o întorsătură spectaculoasă. Deși computerele cuantice sunt bazate pe codul binar, ele utilizează qubiți, în loc de biți.

Cum se diferențiază qubiții de biți?

Qubiții nu sunt limitați de singură formă a existenței, precum biții. Acești qubiți pot exista concomitent în stadiul de 1 și 0, precum și într-un stadiu intermediar. Sună paradoxal, însă computerele cuantice se supun legilor fizicii cuantice care vizează nivelul sub-atomic. Conform principiului superpoziției, o particulă cuantică poate exista în mai multe stadii, în același timp.

Studiile în domeniul particulelor sub-atomice își au originea la începutul secolului 20 și de-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că informațiile dintre două asemenea particule sunt transferate mai rapid decât viteza luminii. Cu toate acestea, încă folosim computerele pe care le foloseau și cei din 1980.

Primul computer cuantic prezentat publicului, în 2016, a fost creat de către IBM. Trei ani mai târziu, în 2019, Google adopta deja această tehnologie revoluționară. Acum, cele mai mari companii de tehnologie din lume, precum Google, IBM, Microsoft lucrează din greu pentru a concepe un computer cuantic, mult mai puternic ne-am putea imagina.

Cele mai importante avantaje ale computerului cuantic:

  • Accelerează dezvoltarea inteligenței artificiale. Toate noile concepte, precum ML, RPA, AI au la bază un computer. Abilitatea de a utiliza mai mult decât obișnuitul cod binar aduce posibilitatea de extinde setul de date în care constă calitatea roboților software. De exemplu, un algoritm NLP a reușit, cu ajutorul unui computer cuantic, să înțeleagă o întreagă propoziție, nu doar cuvinte individuale.

  • Reduce impactul negativ al schimbărilor climatice. Oamenii de știință din întreaga lume intenționează să folosească computere cuantice pentru a găsi moduri eficiente de reducere a poluării cu carbon din atmosferă. De asemenea, ei lucrează și la un model nou de baterii, având la bază energia verde și care nu consumă cobalt – metal care va fi epuizat complet în următorii ani, la nivel mondial.

  • Descoperă noi tratamente. Abilitatea computerelor cuantice de a realiza simultan toți pașii unui singur calcul ajută industria farmaceutică să înțeleagă reacțiile atomice mult mai rapid și astfel, să descopere noi tratamente pentru afecțiunile severe. Această tehnologie și-a adus contribuția și în crearea vaccinului pentru Covid-19.

  • Oferă mai multă putere industriei automotive. Computerele cuantice sunt utilizare și în industria automotive engineering pentru a crea mașini eco-friendly. Volkswagen a început deja să dezvolte baterii pentru mașini electrice, bazate pe computere cuantice. Mai mult decât atât, cu ajutorul acestor computere și cu ajutorul sistemelor de monitorizare GPS au calculat traficul în marile orașe precum Tokyo sau Barcelona, astfel reușind să anticipeze nevoile oamenilor și să decongestioneze traficul.  

Concluzii

Invenția computerelor cuantice este un pas uriaș spre mult dorita transformare digitală, schimbând totodată concepțiile noastre despre viitor. Imaginează-ți doar faptul că 300 de qubiți însumează un număr mai mare de informații, decât cel al atomilor din întreg universul observabil. Din fericire, pentru nevoile noastre personale, nu va fi nevoie prea curând să dăm la o parte telefoanele mobile. Dar, în viitor, vor exista avantaje vizibile ale utilizării acestui computer, având în vedere că planeta noastră se confruntă cu grave probleme, care nu pot fi rezolvate prin puterea limitată a computerelor obișnuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.