Cum se cultiva graul?

297
Publicitate

Graul este o cereala care apartine genului botanic Triticum si familiei Graminaceae; exista o mare varietate de specii diferite. Din punct de vedere comercial, pot fi recunoscute doua tipuri de baza: asa-numitele boabe de grau dur (Triticum durum) si boabe moi.

Grau

Publicitate

Prima aparitie a graului dateaza din perioada neolitica; este cu siguranta o cereala care a avut si are inca o mare importanta in culturile din intreaga lume, fiind pentru o lunga perioada de timp si pentru multe popoare una dintre principalele culturi si surse de hrana existente. Este chiar mai important in cultura si alimentatia romaneasca. De pe esenzi.ro poti cumpara mai multe astfel de seminte.

Cum sa semeni grau

In nordul Romaniei, productia de grau moale este concentrata, in timp ce in sudul tarii se produce in general grau dur. In regiunile nordice, insamantarea incepe toamna tarziu, la fel ca in regiunile centrale, in timp ce in sud, insamantarea poate avea loc chiar toamna tarziu. Semanatul nu trebuie sa fie nici prea devreme, nici prea tarziu:

  • In cazul unei insamantari prea timpurii si al unei toamne blande, planta ar putea fi indusa la o dezvoltare vegetativa excesiva, ceea ce ar face-o mai vulnerabila la sosirea frigului din timpul iernii;
  • In cazul semanatului prea tarziu, germinarea va fi incetinita de temperaturile scazute, iar in cazul unui inghet timpuriu, recolta va fi distrusa.

Campul de grau este, de obicei, impartit in randuri egale, ceea ce faciliteaza recoltarea si cresterea uniforma a plantelor. Semintele nu trebuie sa fie plasate la o adancime mai mare de 5 cm pentru a avea o dezvoltare adecvata deasupra solului. Pentru cultivarea non-intensiva la domiciliu, este recomandabil sa se imprastie seminte de diferite tipuri pentru a asigura o recolta diversa si sigura.

Solul si expunerea

Desi se adapteaza la diferite tipuri de sol, graul trebuie sa fie bine lucrat in prealabil, ceea ce il va face sa se compacteze si va evita stagnarea apei cauzata de ploi sau irigatii. In primul rand, aratura, care se recomanda sa se faca vara cu plugul tipic de vara, dar si grapa si freza sunt utile pentru a sparge bulgarii si a aplatiza cat mai bine solul. Orice buruieni ramase de la culturile anterioare trebuie, de asemenea, eliminate cu ajutorul erbicidelor. Graul necesita o expunere la soare, dar nu are nevoie de temperaturi prea ridicate sau prea scazute in timpul dezvoltarii.

Irigare

In general, graul se insamanteaza toamna sau iarna; prin urmare, in primele etape ale dezvoltarii sale, precipitatiile periodice ar trebui sa fie suficiente. Pe de alta parte, in perioada dintre primavara si vara, este necesar sa se intervina prin irigare, o metoda foarte raspandita fiind irigarea prin picurare: aceasta permite distribuirea uniforma a apei prin intermediul asa-numitelor picuratoare. Aveti intotdeauna grija sa nu provocati inundatii si stagnari de apa.

Fertilizare

Graul are nevoie de fertilizare cu produse azotate, fosfor si potasiu pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Fosforul este utilizat pe scara larga in toate tipurile de culturi, nu doar in cele cerealiere, deoarece solurile care contin acest mineral fac legumele mai gustoase, in timp ce ingrasamintele cu potasiu sunt foarte importante pentru metabolismul plantelor.

Tot ce trebuie sa stii despre grau

Graul este un cereal cultivat in intreaga lume si este una dintre principalele surse de alimentatie pentru oameni. Este un ingredient versatil, care poate fi folosit la fabricarea painii, biscuitilor, pastelor si altor produse alimentare.

Inainte de a incepe cultivarea graului, trebuie sa alegi soiul potrivit pentru a se potrivi cu conditiile tale de mediu si cu scopul tau de cultivare. Exista soiuri de grau care sunt mai rezistente la boli si la conditii climatice extreme, precum si soiuri care sunt mai productive si mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Una dintre problemele comune cu cultivarea graului este alegerea locului potrivit. Graul prefera solurile fertile, cu un pH intre 6 si 7 si bine drenate. De asemenea, graul are nevoie de multa lumina directa pentru a se dezvolta in mod corespunzator.

In ceea ce priveste semanatul, acesta poate fi facut direct in camp sau in ghivece. Daca alegi sa semeni direct in camp, trebuie sa astepti pana cand solul se incalzeste la cel putin 10 grade Celsius, inainte de a semana. Daca alegi sa semeni in ghivece, acestea trebuie sa fie adecvat de mari si sa contina un amestec de pamant de gradina si pamant pentru ghivece.

In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, este important sa asiguri o udare regulata, evitand udarea excesiva. De asemenea, este important sa eviti sa uzi frunzele, deoarece acestea pot deveni infestate cu mucegai. In ceea ce priveste fertilizarea, poti folosi un amestec de ingrasamant pentru cereale sau o combinatie de ingrasamant organice si chimice.

In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, trebuie sa fii atent la semnele de atac, precum frunzele muscate sau larvele, si sa aplici tratamente specifice in mod regulat.

In ceea ce priveste culesul, acesta poate fi facut cand graul atinge maturitatea. Este important sa culeci graul la momentul potrivit, deoarece acesta poate deveni prea uscat sau prea umed, ceea ce poate afecta calitatea si utilizabilitatea acestuia.

In concluzie, cultivarea graului poate fi o activitate interesanta si satisfacatoare, care poate fi realizata cu succes prin respectarea acestor recomandari de baza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.