Da, desi in mod evident nu ar trebui sa fie asa, femeile evita in mod regulat un consult ginecologic din fel de fel de motive. In marea majoritate dintre cazurile in care femeile au recunoscut aceste motive, specialistii au identificat ca frica principala teama de a nu fi diagnosticate cu boli grave, greu tratabile sau chiar netratabile.
De unde provine frica de consult ginecologic?
Desi pentru majoritatea femeilor un consult ginecologic reprezinta un moment mai mult sau mai putin stanjenitor in care stima de sine poate cobori pana la cote alarmante in mintea pacientelor. Acest tip de investigatie trebuie efectuat cu strictete la anumite intervale de timp.
Exista si situatii in care pacientele din frica de a nu afla ca sufera de vreo afectiune ce este greu tratabila sau chiar incurabila evita sa apeleze la medicul specialist si sa efectueze o serie de analize ginecologice in cadrul unui consult.
Odata cu aparitia simptomelor nevoia se acutizeaza si astfel de investigatii devin tot mai necesare. Acest lucru se amplifica in momentul in care se constata ca simptomatologia se agraveaza sau chiar se asociaza cu alte forme de manifestare.
Cand recomanda medicii sa mergi la un consult ginecologic?
Perioada recomandata de medic pentru o femeia sa mearfa la un consult ginecologic este fix la mijlocul perioadei ciclului menstrual. In cazul alegi sa mergi la medic inainte de mentruatie, exista sansa ca celulele care ar putea interfera cu testul Papanicolau sa fie deja eliminate. De asemenea, medicii recomanda sa nu introduci absolut niciun obiect in vagin cu cel putin doua zile inainte de a merge la medic.
Cel mai important lucru de retinut este faptul ca un consult ginecologic te poate salva de o multime probleme de sanatate sau te va ajuta sa le depasesti pe cele existente.
Ce se petrece in cadrul acestei examinari?
Un consult ginecologic depinde de la caz la caz. Nu toate decurg in acelasi mod, acest lucru fiind influentat si de problemele cu care se confrunta pacienta.
Spre exemplu, poate ca a trecut mai bine de un an de cand ti-ai facut un test Papanicolau. In acest caz medicul specialist iti va indica, mai mult ca sigur, sa iti refaci acest test. Sau in unele cazuri, daca una dintre primele consultatii la care o fata merge, atunci medicul specialist va fi cel care ii va oferi fetei anumite sfaturi. Pentru ca aceasta sa se protejeze de bolile cu transmitere sexuala si nu numai. Sunt mai multi factori pe care sa ii iei in considerare. Dar indiferent ce s-ar intampla, acest consult ar trebui sa fie efectuat obligatoriu anual.05