Debitarea cu laser, aspecte generale și avantaje

340
Publicitate

Redare audio

Publicitate

Debitarea cu laser este utilizată cu precădere în industria grea, pentru realizarea unor proiecte complexe, acolo unde este nevoie de o precizie crescută pentru realizarea celor mai fine debitări și tăieri ale unor materiale dure. Este vorba despre o tehnică utilizată în domenii diverse și despre lucrul cu materiale diferite, aceasta bazându-se pe principiul de deducere termică a materialului.

Ce implică debitarea cu laser?

Debitarea sau tăierea cu laser reprezintă operațiunea de modelare a unor materiale diverse, cu o precizie extrem de crescută, în moduri complexe. Pentru realizarea acestei operațiuni nu este nevoie de materiale adiționale, nici de contactul dintre mașinăria de tăiat și suprafața care urmează a fi prelucrată. În acest fel, este redus riscul de contaminare, respectiv cel de pierdere sau de deteriorare a materialelor, comparativ cu operațiunile convenționale de tăiere a materialelor. 

Cum funcționează mașinile de debitat cu laser?

Procesul de debitare laser este unul care nu implică contactul dintre mașinăria de tăiat și material, funcționând pe baza principiului termic, fiind potrivit atât pentru materialele nemetalice, cât și pentru majoritatea metalelor. Pentru ca acest proces să funcționeze în mod corect și să fie unul optim, trebuie avute în vedere anumite aspecte, de la configurația și setările mașinii la materialul care urmează a fi tăiat și proprietățile sale. 

Debitarea cu laser utilizează mașinile de debitat concepute special în acest sens. Procesul de bază al debitării cu laser a materialelor metalice sau nemetalice implică generarea unui fascicul, focalizarea acestuia, încălzirea localizată și fuziunea dintre cele două părți componente ale procesului, îndepărtarea materialului, mișcarea fasciculului pentru urmarea modelului dat. Fiecare dintre acești pași constituie o parte integrantă în procesul complex de tăiere cu laser, de exemplu în realizarea unor carucioare inox, iar în momentul în care acesta este efectuat corect, rezultatul obținut constă într-o debitare extrem de precisă. 

Mașinile de debitat cu laser pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul laserului utilizat: cu gaz, lichid sau solid. Laserele în stare solidă și cele cu CO2 sunt cele mai des utilizate în industriile care prelucrează materialele metalice. 

Avantajele debitării cu laser

Față de alte metode de debitare, debitarea cu laser prezintă numeroase avantaje. Este vorba despre o precizie extrem de crescută a tăierii, despre obținerea unor finisaje de o calitate superioară, despre un procent extrem de scăzut de deformare a materialului, despre o cantitate mică de contaminare a materialului și de puține resturi, precum și de costuri reduse pentru întreținere și reparații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.