RMN – Informatii generale
Examinarea RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) este o metoda imagistica de inalta performanta, neinvaziva, nedureroasa si sigura. Foloseste campuri magnetice si frecvente radio pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale tesuturilor, organelor interne sau diferite zone ale corpului uman cu o precizie ridicata.
RMN este utilizat pentru a diagnostica si analiza evolutia unei boli sau pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului. Fizicianul Isidor Rabi a descris fenomenul fizic din spatele acestei cercetari, si anume rezonanta magnetica nucleara, pentru care a castigat Premiul Nobel pentru fizica in 1944.
Echipamentul RMN are o forma cilindrica si o dimensiune mare. Exista o masa de examinare in interiorul cilindrului, iar pacientul va sta pe masa de examinare.
Care este semnificatia acestui sondaj?
Aparatul RMN are o forma cilindrica si o dimensiune mare. In interiorul acestui cilindru este o masa, iar pacientul o va intinde pentru examinare. RMN va raspandi campuri magnetice si unde radio in jurul corpului pacientului. Campurile magnetice si frecventele radio au capacitatea de a schimba temporar dispunerea atomilor de hidrogen din tesuturi. Cand atomii se recombina si revin la pozitiile lor initiale, emit semnale radio detectabile.
Semnalele radio vor fi captate cu ajutorul unui computer dedicat, care le va analiza si le va converti in imagini cu ajutorul formulelor matematice. La sfarsitul procesului, monitorul RMN va afisa o imagine bidimensionala sau tridimensionala a zonei corporale examinate, in functie de tipul de software utilizat. Si mai multe informatii gasesti aici https://clinicaromgermed.ro/rezonanta-magnetica-rmn/
Ce poate arata RMN?
RMN este deosebit de util pentru pacientii suspectati de una dintre urmatoarele boli:
- Boala tumorala
- Boli ale creierului;
- Afectiuni ale muschilor / sistemului osos (artrita, ligamente rupte sau menisc);
- Boala coloanei vertebrale.
Care sunt pregatirile pentru un examen de acest tip?
Daca medicul dumneavoastra nu face recomandari speciale, va puteti urma rutina zilnica si puteti evita sa mancati cu 3-6 ore inainte de test.
In plus, inainte de a incepe examenul, trebuie sa indepartati orice obiect metalic de pe corp, cum ar fi bijuterii, ceasuri, ochelari sau agrafe. Desi nu exista restrictii privind tatuajele, unele tatuaje cu pigmenti metalici pot provoca caldura locala.