Numărul de stații de încărcare electrice în România începe să crească vertiginos, dar curând plinurile cu electricitate pentru autovehicule nu vor mai fi gratuite în majoritatea locațiilor, ci se va trece la tarifarea încărcărilor, ceea ce înseamnă că ele vor costa cam la paritate cu plinurile de motorină sau de benzină de la punctele publice.
De ce să îți cumperi o stație personală pentru încărcarea mașinii electrice?
Motivul este acela că întreprinzătorii au investit în aceste stații de încărcare pentru mașinilor ecologice ce funcționează pe bază de electricitate.
Mentenanța costă, plus că energia a fost plătită până acum de companiile ce dețin stațiile de alimentare electrică respective.
Furnizorii de stații de alimentare chiar spun că la stațiile publice sau semipublice nu o să vii ca să încarci bateria cu 100%, deoarece se va putea face acest lucru chiar de la stația de încărcare de acasă, cu un preț mai mic (reducerea de cost fiind de până la 50%).
Românii care locuiesc la casă au nevoie de un asemenea echipament modern dacă vor ca să nu piardă bani și nici timp prețios așteptând ca mașinile să li se încarce la o stație publică, eventual la una din parcarea unui supermarket, pentru că o umplere rapidă poate dura în medie cam 45 de minute, iar o încărcare efectuată la o viteza normală, chiar și câteva ore, în funcție de capacitatea bateriei mașinii în cauză.
Conform spuselor lui Adrian Săcuiu, reprezentant al companiei Volt, un asemenea echipament pentru acasă costă, în medie, între 600 și 1500 euro, în raport de facilitățile oferite.
Proiectate pentru utilizatorii de acasă, produsele din gama Home Line reîncarcă de până la de 8 ori mai rapid decât o priză convențională. Dispozitivele respective sunt disponibile în mai multe variante: în 3,7kW, 7,4kW, 11kW și 22kW, monofazat sau trifazat, cu un curent de ieșire de 16A sau 32A și pot fi instalate pe un stâlp sau pe un perete, în interiorul (garaj, atelier) sau în exteriorul locuinței.
Lucruri pe care trebuie să le iei în considerare la achiziționarea unei stații de încărcare pentru o mașină electrică
1. Ce putere de încărcare are stația de încărcare necesară și cât de repede se poate încărca mașina electrică pe care o deții.
2. Ce conectori are mașina ta electrică și ce alte modele electrice pot să fie încărcate la stația de încărcare respectivă.
3. Care producător de stații de încărcare este cel potrivit pentru tine.
4. Ce funcții suplimentare și accesorii oferă stația de alimentare cu electricitate a mașinii ecologice pe care o deții.
5. Ce costuri sunt necesare pentru instalarea stației de încărcare pentru mașina electrică acasă.
6. Cine poate efectua corect montajul și instalarea electrică a stației de alimentare pentru mașină.