1. Ce este tabla decapata si cum se realizeaza aceasta?
Tabla decapata este un material special de constructii particular care se regaseste in gama materialelor metalurgice.
Pe scurt, acest material se realizeaza cu ajutorului procesului de laminare la rece al otelului, materie prima cu ajutorul caruia se realizeaza acest material.
Tabla decapata se realizeaza cu ajutorului unui proces tehnologic destul de nou, fiind un pic mai diferita fata de materialele de constructii din aceeasi gama.
Avand in vedere faptul ca este realizeata cu ajutorului unui proces de productie particular, tabla decapata este solutia pe care specialistii o aleg atunci cand au nevoie de un material cu ajutorul caruia sa realizeze proiecte de calitate inalta si care sa reziste foarte bine in timp, fara a exista complicatii.
Asa cum spuneam mai sus, paricularitatea procesului de productie al acestui material contine o etapa de laminare la rece a otelului, materia prima din care aceasta este cofectionata. Acesta este trecut printr-o serie de role speciale care il ruleaza si preseaza in repetate randuri pe atinge dimensiuni de grosimi mici.
Procesul de laminare la rece permite ca materia prima (otelul) sa poata fi prelucrata cat mai exact si sa poata atinge anumite grosimi particulare si exacte. Intregul procesul de productie prin care se realizeaza acest material este efectuat la o temperatura extrem de scazuta, aspect care permite o prelucrare mult mai exacta.
2. Unde utilizeaza specialistii in constructii tabla decapata?
In general, specialistii utilizeaza tabla decapata pentru a realiza aparate ce sunt destinate pentru a fi folosite o perioada lunga de timp, mai ales in domeniile in care prezenta unui material de calitate superioara este obligatorie si intotdeauna aceasta este cea care face diferenta in cadrul proiectului respectiv.
Datorita procesului de fabricatie, dar si faptului ca este in acelasi timp un tip de material foarte rezistent si de calitate ridicata, tabla decapata este cel mai des folosita in industria constructoare de masini si parti pentru aparaturi electrocasnice, a unor anumite piese de mobilier si a unor elemente pentru autostrazi si drumuri.
Acest material mai este intalnit si in industria de advertising, in special pentru realizarea panourilor publicitare de exterior sau pentru alte elemente destinate promovarii din acelasi domeniu.
3. Ce particularitati are tabla decapata?
Procesul de laminare la rece despre care am povestit mai sus este principala particularitate pe care o are tabla decapata fata de restul materialelor din aceeasi gama, dar care sunt obtinute prin procesul de laminarea la cald.
Astfel, prin laminarea la rece tabla decapata are o serie de particularitati electromagnetice si de sudabilitate foarte bune. Pe langa cele doua particularitati importante, o alta particularitate speciala se datoreaza faptului ca la finalul procesului de productie, peste aceasta se aplica o pelicula uleioasa care ii ofera o protectie ridicata impotriva agentilor corozivi care sunt daunatori. Pelicula de protectie se poate elimina destul de simplu atunci cand aceasta se utilizeaza.