Pentru a face cea mai bună alegere atunci când vine vorba de a colabora cu o companie pentru realizarea unui audit energetic este important să aveți în vedere și alte criterii decât cel mai mic preț de pe piață.
Un audit energetic poate deveni un instrument valoros pentru compania dumneavoastră dacă au fost stabilite obiective clare și au fost propuse soluții fezabile din punct de vedere tehnco-economic.
Haideți să vedem care ar fi cele mai importante 4 aspecte de care ar trebui să țineți cont:
- Experiența companiei care vă realizează auditul energetic este un criteriu esențial, pe care trebuie să îl aveți în vedere. O companie care are o experiență vastă va lucra mai eficient, va identifica mai ușor soluțiile organizatorice și va reuși să vă propună soluțiile tehnice fezabile pentru profilul dumneavoastră de activitate.
- Tipul de audit energetic pe care doriți să îl realizați. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont se referă la tipurile de consumuri care se realizează în cadrul companiei dumneavoastră. Fie că este vorba de energie electrică, termică, aer comprimat, abur etc., trebuie să vă asigurați că firma prestatoare de servicii energetice poate să răspundă solicitărilor dumneavoastră.
Astfel, există mai multe tipuri de audit energetic care se pot realiza: audit electroenergetic, audit termoenergetic, audit energetic complex, audit platforme industriale, audit rețele utilități, audit flote auto, audit energetic ilumint, audit clădiri.
- Ce veți obține în urma realizării auditului energetic. În cadrul raportului de audit energetic este important să regăsiți informații referitoare la soluțiile organizatorice, pe care le puteți implementa imediat, soluții de reducere a consumurilor și a costurilor cu energia, fezabile din punct de vedere tehnic, analiza economică a investițiilor propuse, precum și planul de măsuri și acțiuni.
Pentru a obține rezultate vizibile în factura de energie și cu impact asupra business-ului este important să și implementați soluțiile de eficienta energetica și de producere locală de energie propuse în cadrul auditului energetic. O parte dintre aceste soluții se referă la cogenerare/trigenerare, panouri fotovoltaice, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, modernizarea iluminatului, compensarea energiei reactive etc.
- Respectarea legislației în vigoare și autorizările existente.
Pentru îndeplinirea obligațiilor legale este important să vă asigurați că firma prestatoare de servicii energetice realizeză auditul energetic în conformitate cu legea eficienței energetice nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare. Autorizațiile pe care le deține compania prestatoare de servicii energetice sunt de asemenea importante și este recomandat să le aveți în vedere.