Care sunt greșelile pe care să le eviți când vine vorba de cuplaje cu elemente elastice
Există situații în care diferite piese, care nu sunt dificil de instalat sau de întreținut se defectează prematur. Mai mult decât atât, multe dintre acestea sunt special concepute pentru a tolera condiții dificile de funcționare, temperaturi extreme sau umiditate, ceea ce face și mai dificil de depistat cauza defecțiunii.
În cele ce urmează, descoperă care sunt cele mai comune greșeli atunci când asamblezi sau întreții cuplaje cu elemente elastice. Evitându-le, vei avea posibilitatea să contribui la îmbunătățirea performanței și productivității utilajului în cauză.
Dezalinierea
Mai ales aceste tipuri de cuplaje sunt proiectate în așa fel încât să permită o oarecare dezaliniere. Cu toate acestea, un grad prea mare de dezaliniere între arborii îmbinați va cauza inevitabil eșuarea dispozitivului.
Nu puține sunt cazurile în care mecanicul nu verifică alinierea arborilor înainte de a instala nou cuplaj, ci doar presupune că acesta se potrivește. Este bine de reținut faptul că unul dintre semnele principale de nealiniere a acestor cuplaje este prezența prafului sub piesă.
Așadar, pentru a evita viitoare probleme, verifică întotdeauna alinierea înainte de instalarea cuplajelor.
Specificații incorecte
Nu uita că nu toate cuplajele flexibile sunt la fel. Poți opta pentru cuplaje flexibile mecanic, cuplaje de viteze, de tip știft bucse și nu numai. Pentru o bună transmisie a puterii este nevoie, bineînțeles, să îl alegi pe cel potrivit, altfel este posibil să te confrunți cu o defecțiune prematură a cuplării.
Sfatul nostru este să te asiguri că ai în inventarul tău piesele corespunzătoare.
Nu se urmează instrucțiunile de instalare a producătorului
În momentul în care o persoana care montează cuplaje cu bucșe, spre exemplu, nu respectă instrucțiunile oferite de către producător, acest lucru poate cauza în timp defecțiuni premature a utilajului.
Sfatul nostru este să te asiguri că tu sau persoana în care te încrezi pentru asamblarea piesei respectați îndeaproape specificațiile și indicațiile oferite de către producător.
Lubrifiere insuficientă
Fii atent cu privire la indicațiile producătorului legate de lubrifierea corespunzătoare. Atât frecvența, cât și tipul de ulei folosit sunt importante pentru a evita defecțiunea cuplajului înainte de vreme.
Este posibil să nu poți folosi același tip de lubrifiant și pentru cuplaj, dar și pentru rulmenți, așadar, verifică cu atenție instrucțiunile.
Acestea sunt doar o parte dintre cele mai comune greșeli care pot duce la eșuarea cuplajelor. Asigură-te că le vei evita, iar astfel te vei putea bucura de utilaj fără probleme.