Panouri solare pentru reducerea facturii la apă caldă

341

În ultimul deceniu, utilizarea de panouri solare pentru apa caldă menajeră sau pentru producerea de energie electrică ieftină a devenit și în țara noastră de la o bizarerie un lucru obișnuit în multe localități, inclusiv în mediul rural.

Energia solară este în cantitate suficientă, fiind o resursă gratuite teoretic inepuizabilă, motiv pentru care poate să fie utilizată în mod eficient pentru încălzirea apei necesară pentru nevoile interne ale caselor particulare.

Curios poate pentru unii, tehnologia aceasta pe bază de panouri este disponibilă de peste jumătate de secol, fiind folosite inclusiv de către astronauții marilor puteri ale lumii în timpul călătoriilor lor în spațiul cosmic.

Cu toate aceste, transformarea acestor panouri solare în produse disponibile pe scară largă populației este de dată mult mai recentă și a fost cumva impulsionată de nevoie de a găsi alternative viabile la combustibilii tradiționali, aflați deja pe cale de dispariție.

Pentru a încălzi zilnic o cantitate mai mare de apă (în medie 100 – 150 de litri sau chiar mai mult), se recomandă de către specialiști utilizarea echipamentelor pentru încălzirea directă a apei cu ajutorul razelor solare, deoarece au o eficiență de până la 90%.

Un set de mai multe panouri solare în lunile de vară poate acoperi complet nevoia de apă caldă dintr-o familie de 3- 5 persoane, dacă există suficiente zile cu soare.

PanouriSolare365.ro este un magazin online specializat în furnizarea de echipamente celor (kit-uri, panouri individuale, accesorii) la niște prețuri foarte convenabile.

Există sisteme de colectare a radiației solare:

  • – plate;
  • – cu tuburi vidate.

În cazul unor colectoare plate de radiație solară, izolarea termică a apei de mediul înconjurător se realizează prin acoperirea cu niște materiale termoizolante speciale.

În colectoarele solare cu tuburi, încălzirea apei are loc în elemente vidate, componente ce servesc ca un izolator termic ideal. În prezent, dispozitivele de ambele tipuri prezintă caracteristici și costuri relativ asemănătoare.

Avantajele panourilor solare pentru apa caldă menajeră

1. se poate produce peste jumătate din necesarul anual de apă caldă, poate chiar o cantitate mai mare, dacă perioadele însorite sunt îndelungate;

2. se pot reduce costurile cu încălzirea în proporție de până la 50%;

3. se poate încălzi ușor apa piscinelor (în cauzelor locuințelor ce au asemenea facilități), reducându-se considerabil consumul de energie electrică sau timpul necesar pentru încălzirea apei direct de către razele solare;

4. amortizarea rapidă a investiției inițiale, dacă și consumul de apă caldă al gospodăriei în cauză este relativ mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.