Pregatirea unei ferme pentru vremea de iarna, pe etape

271

O ferma implica desigur si un plan de management al actiunilor potrivite, menite sa ofere confort animalelor si sa minimalizeze impactul temperaturilor scazute, pentru ca productia sa fie sustinuta cat de bine posibil la un nivel precum cel din perioada verii. Se schimba alimentatia animalelor si astfel are de suferit si productia.

Specialistii spun ca doua etape importante din pregatirea fermei pentru iarna vizeaza pregatirea stabulatiei si a silozurilor. Cu alte cuvinte pregatirea animalelor pentru a fi obisnuite in grajd pe termen mai lung.

Ce trebuie sa faca un fermier si ce produse sunt necesare

Animalele sunt ingrijite conform cu tipul de rasa. De regula, vacile spre exemplu nu sunt pretentioase si nu impun griji speciale. Cu toate acestea, fie ca este sunt de muls sau crescute pentru carne precum rasa Agnus se impune nevoia de a crea confort deplin in locurile special amenajate pentru acestea. Materialele necesare sunt minime – protectie contra vant si un pat de paie.

Desi medicina veterinara de actualitate nu mai implica recomandarea de a inchide total stabilimentul, multi fermieri inca fac asta, din teama frigului. Problema exista insa si la nivel de umiditate crescuta ce nu face altceva decat sa contribuie la un context favorabil pentru ca animalele sa se imbolnaveasca. Sunt recomandate masuratori ale indicilor de temperatura din interior si la nevoie instalarea unui sistem de ventilatie corespunzator.

Adapatoarele si hranitoarele automate sunt si ele eficiente intr-o ferma. Astfel de produse se gasesc destul de usor in cadrul magazinelor de specialitate precum Super Farm Land. Permit nivel constant de apa si hrana, ceea ce face ca mai ales in cazul animalelor ce sunt la ingrasare sa fie o necesitate. In plus, fermierul poate sa isi eficientizeze timpul acordat diverselor activitati, fara a avea o grija constanta de hranit animalale si de adapat.

Acestea vor fi alese conform cu necesitatile impuse de caz – specific pentru un anumit tip de animale si dupa capacitate diferita in functie de numarul de animale.

Furaje

Iarna, furajele sunt baza. Stocurile trebuie facuta inca din perioada de dinaintea iernii.  Se recomanda o analiza a ratiilor astfel incat stocul sa ajunga in medie pe o perioada de 6 luni. Nu se stie niciodata ce planuri are iarna.

Trecerea la utilizarea furajelor acidulate in mod masiv impune si adaosul de substanta tampon, cum ar fi carbonatul de calciu.

Unii spun ca se impune si diversificarea, iar pentru vaci spre exemplu se pot oferi din cand in cand si morcovi, sfecla si cartofi. Dar furajele sunt de baza, iar acestea se vor oferi in conditii optime, lipsite de umiditate, in iesle corespunzatoare.

Ingrijire

Daca fermierii ar fi preocupati mai intai de toate sa previna situatii, nu s-ar mai confrunta cu diverse situatii iarna. Se considera necesar a verifica starea animalelor si pregatirea acestora implicit: depozite de grasime subcutanate, membre solide, ochi vioi si fara scurgeri nazale.

Pentru ingrijirea animalelor Super Farm Land dispune de produse specifice. Acestea nu inlocuiesc neoia de medic veterinar, dar sunt de mare ajutor fermierului. Poate fi vorba de slefuirea dintilor la purcei, de peria pentru scarpinat printre altele. De asemenea, ramane de o importanta majora grija pentru igiena, iar in acest sens se pot procura echipamente de protectie pentru fermier, pentru ingrijitori de animale, precum si produse de igienizat spatiul, dar si animalele – servetele de uger si multe altele, disponibile in cadrul aceluiasi magazin mentionat.

De retinut

Ferma de vaci si pregatirea ei pe timp de iarna nu este o misiune costisitoare, avand in vedere ca astfel de necesitati se repeta an de an. De preferat ca fermierii sa fie conectati cu tot ce tine de dotari ce eficientizeaza munca de crestere si ingrijire a animalelor. Multe dintre sisteme pot fi automatizate, iar unele dotari asigura igiena maxima. Pana la urma sunt resurse folosite, cum este laptele de vaca, iar interesul este ca productia sa aiba un continut nutritiv optim.

Sunt tot mai cautate produsele bio, astfel ca pornind de la etapa cu ce hraneste fermierul animalele si pana la productia alimentara responsabilitatea este aceea de a gandi pe termen lung – ce face fermierul se reflecta si in posibilul castig de mai tarziu.

Un magazin precum Super Farm Land, un univers al dotarilor si echipamentelor pentru ferme diverse, este o recomandare pentru cei interesati de calitate in modul in care isi cresc animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.