De ce sticla securizată este mai dură decât sticla obișnuită?

262

Sticla securizată Xglas, este atât de puternică deoarece este realizată printr-o tehnologie specifică, inovativă.

Cum se fabrică sticla securizată?

Sticla securizată se realizează din sticlă topită tratată printr-un proces special de scădere a temperaturii acesteia. Sticla este încălzită mult peste temperatura de transformare din stare solidă în lichidă. Mai exact la peste 600 grade Celsius. Materialul este apoi răcit rapid la exterior, în timp ce porțiunea interioară rămâne liberă să curgă pentru o perioadă scurtă de timp.

Cu cât este mai mare coeficientul de dilatare termică al sticlei și mai redusă conductivitatea termică, cu atât este mai mare nivelul tensiunilor reziduale și duritatea sticlei sporește.

Multe persoane nu prea știu ce tip de sticlă să comande pentru a înlocui chiar și un banal geam spart la fereastra ușii de intrare. Evident, este vorba de acei proprietari care au rămas fideli geamurilor de sticlă și nu au devenit sclavii termopanului.

Deși în proporție covârșitoare clienții deja s-au convins că pentru un plus de siguranță au nevoie de o categorie de sticlă specială, nu prea știu care este mai bună: sticla laminată obișnuită sau alt tip de sticla securizată?

La Xglas se pot comanda produse competitive pentru orice tip de nevoi ale clienților, persoane fizice sau juridice.

Sticla laminată EVOLAM T este foarte bună pentru grinzi de sticlă, pardoseli, balustrade și multe alte elemente moderne din sfera construcțiilor, ale design-ului interior și exterior.

EVOLAM T este o varietate de sticlă laminată formată din două sau mai multe foi de  sticlă din clasa EVODUR (EVODUR ESG, EVODUR TVG, EVODUR HST). Acestea pot ca să aibă aceeași grosime sau nu. EVOLAM T este o sticlă laminată cu folie de tip EVA (etilen vinil acetat),  rezistentă la raze ultraviolete și un mediu umed. Ea poate să fie fabricată și din combinația EVODUR ESG cu EVODUR TVG  sau EVODUR HST (vezi pe site-ul Xglas proprietățile fiecărui tip de sticlă menționat!).

Ce diferență este între sticla laminată și sticla securizată?

Există din ce în ce mai multe varietăți de sticlă de protecție în oferta producătorilor actuali, dar cele mai cunoscute de către marele public sunt două categorii:

– sticla călită (securizată);

– sticla laminată (având la rândul ei diverse grade de siguranță în utilizare).

Ambele tipuri se folosesc atât în scop decorativ, cât și utilitar, la imobilele rezidențiale actuale.

Este bine de știut că și ele fac parte din clasa geamurilor de siguranță.  Se pot utiliza fără grijă, așadar, atât în interior, dar și pentru ferestre și porțiuni ale ușilor exterioare, pentru balustrade moderne, pentru balcoane, verande etc.

Sticla laminată securizată – caracteristici generale

Sticla laminată este în esență un sandwich din foi de sticlă. Ea este compusă din două sau mai multe straturi de sticlă, cu unul sau mai multe straturi interne de vinil. Straturile vor avea tendința ca să rămână împreună chiar dacă unul dintre ele este rupt, motiv pentru care este inclus în grupul de materiale de siguranță.

În plus, sticla laminată:

– blochează până la 99% din transmisia radiațiilor UV;

– are proprietăți de reducere a sunetului;

– poate fi tăiată, iar marginile sale pot fi lustruite după laminare;

– anumite variante de sticlă laminată, groase (cu mai multe staturi), intră în clasa tipurilor de sticlă rezistente la șocuri puternice.

Trebuie menționat totuși că există și anumite diferențe între sticla securizată și sticla laminată clasică.

Sticla securizată – caracteristici generale

Cunoscută și sub denumirea de sticlă temperată sau sticlă călită, sticla securizată se produce prin încălzirea și răcirea unei bucăți de sticlă standard într-un cuptor de temperare. Ea este încălzită la circa 620 de grade Celsius și apoi răcită brusc.

Procesul de răcire rapidă face ca, după solidificare, sticla să capete o duritate sporită. Devenind de circa 4 – 5 ori mai puternică decât sticla obișnuită, crește automat și rezistența sa la rupere.

Suplimentar, chiar dacă se exercită asupra ei o forță care produce ruperea sa, sticla securizată se crapă sub formă de fragmente mici, care sunt mai puțin susceptibile de a provoca vătămări corporale ale persoanelor sau deteriorări ale obiectelor cu care acestea vin în contact, comparativ cu cioburile de sticlă uzuală.

Cum poți diferenția sticla laminată de sticla securizată?

E ușor de stabilit dacă este vorba de sticlă laminată dacă te uiți la marginile ei. Sticla laminată are un strat intermediar vizibil. Eventual, chiar mai multe astfel de straturi. De asemenea, sună diferit de sticla securizată.

Marginile geamului securizat sunt de obicei complet netede.

Criterii de alegere a sticlei potrivite pentru casa ta

Pentru rezistență la rupere, sticla securizată este cea mai bună. Renunță la geamurile de pe vremea copilăriei tale, care se sparg ușor și pot produce accidente grave.

De obicei, produsele din sticlă laminată au un preț ușor mai ridicat decât produsele de sticlă securizată clasică de aceeași grosime.

Claritatea optică este foarte bună, atât pentru sticlă laminată, cât și pentru sticlă securizată, de aceea le poți comanda cu încredere pe ambele!

Pentru flexibilitate, rezistență la radiații UV, securitate și atenuarea sunetelor exterioare, sticla laminată este adesea produsul preferat de beneficiari.

Ambele categorii sunt considerate materiale de geam pentru siguranță și pot fi obținute într-o varietate de grosimi și culori sau nuanțe de la Xglas. Intră pe site-ul lor de prezentare, citește cu atenție caracteristicile fiecărui tip de sticlă securizată în parte și alege sortimentul cel mai potrivit pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.