Încă de la prima lor apariție, neo-băncile devin din ce în ce mai importante în sectorul de fintech la nivel mondial. Acest lucru se datorează creșterii accelerate a nivelului de tehnologizare susținut de companiile de software development și a celor de IT Outsourcing. O astfel de instituție este o bancă fără sucursale fizice unde toate operațiunile se fac online. Spre deosebire de băncile tradiționale, neo-băncile nu au o locație fizică, ci mai degrabă acestea funcționează 100% digital. E de departe de a fi doar un alt concept la modă, ne confruntăm cu noi instituții financiare care s-au dezvoltat din dorința de simplifica serviciile financiare bancare.
Argumente pro neobanking
-
- Viteză – timpul de așteptare este redus considerabil în ceea ce privește obținerea unui cont bancar sau card de credit, acestea fiind procesate instantaneu.
- Optimizarea costurilor – băncile online au costuri de mentenanță și funcționare mai mici. Astfel că neobanking-ul oferă dobânzi favorabile pentru conturile de economii, acesta fiind unul dintre cele mai semnificative avantaje. Unii jucători de pe piață pot oferi dobânzi de la 0,5% pană la 2,5%. Băncile tradiționale oferă de obicei dobânzi cuprinse între 0,0% și 0,2%, conform unui raport privind ratele depozitelor la nivel mondial realizat de Banca Mondială.
- Simplu de utilizat – aplicațiile de neobanking oferă o experiență amplă clienților acestora, fie că ne referim la personalizarea experienței în aplicație, sau la o interfață cât mai simplă care poate fi utilizată de aproape oricine.
Dezavantajele neobanking-ului
- Lipsa sediilor fizice –neo-băncile operează online, astfel că nu puteți experimenta o interacțiune reală cu angajații băncii, ceea ce poate scădea gradul de credibilitate.
- Costuri în ceea ce privește retragerea banilor sub formă de bacnote – persoanele care preferă banii sub formă de lichidități vor trebui să suporte aceste costuri ce au la bază anumite comisioane de retragere.
Pot neo-băncile să înlocuiască băncile tradiționale în scurt timp?
Cu o ofertă complet digitală, neo-băncile par a fi viitorul băncilor tradiționale. Ele atrag atât tinerii, cât și întreprinderile mici și mijlocii, care sunt sectoare care se află într-o creștere accelerată. Se preconizează că acestea vor fi lideri de piață în următorii câțiva ani datorită sistemelor lor tehnologice moderne, conturilor care pot beneficia de costuri reduse în ceea ce privește mentenanța, dar și a nivelului ridicat de economisire și totodată soluțiilor financiare personalizate.